Η Ευρώπη Χωρίς Ρωσικό Αέριο: Οι Άλλοι Απεξαρτήθηκαν – Τι θα Κάνουν Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Η Ευρώπη Χωρίς Ρωσικό Αέριο: Οι Άλλοι Απεξαρτήθηκαν – Τι θα Κάνουν Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία
energia.gr
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2024 - 16:51

Από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, στην Ευρώπη άλλαξαν πάρα πολλά, ειδικά στο μέτωπο των υδρογονανθράκων και της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία

Ενδεικτικά, ως και το 2021, το ρωσικό φυσικό αέριο αντιστοιχούσε περίπου στο 40% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου. Ως το 2023 ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό είχε υποχωρήσει στο 8%.

Πλέον, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, «το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι μια χαρά χωρίς ρωσικό αέριο» όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Politico.

Ακόμη και μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο «πολεμικής» αναδιάρθρωσης των ενεργειακών οδεύσεων και ανακατανομής των μεριδίων αγοράς, υπάρχουν χώρες που δεν απεξαρτήθηκαν από τη ρωσική ενέργεια όπως άλλες.  

«Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού μπλοκ, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ακόμη δεν έχουν απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο». Αντιθέτως, «για λόγους τόσο πολιτικούς όσο και πρακτικούς, έχουν παραμείνει συνδεδεμένες με τη ρωσική ενέργεια», όπως αναφέρει το Politico.

Ακόμη και αυτές οι χώρες, ωστόσο, προσεγγίζουν πια ένα σταυροδρόμι δύσκολων επιλογών, καθώς η ισχύς της (προπολεμικής) συμφωνίας, βάσει της οποίας προμηθεύονταν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω ενός αγωγού που περνά από το έδαφος της Ουκρανίας, εκπνέει στα τέλη του 2024.  

Ο εν λόγω αγωγός (που ακολουθεί τη διαδρομή Urengoy–Pomary–Uzhhorod και συνεχίζει προς την Ευρώπη) μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα σημαντικός συνολικά για την Ευρώπη, καθώς αντιστοιχούσε σε μικρό ποσοστό επί του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών. Ηταν όμως συγκριτικά σημαντικότερος για χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που δεν μπορούσαν λόγω γεωγραφικής θέσης να κάνουν εύκολα τη μετάβαση στις εισαγωγές μη ρωσικού LNG.

Πλέον, καθώς η ισχύς των παλαιών συμφωνιών εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας οδεύει προς την εκπνοή της, οι χώρες που συνεχίζουν να εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια αναζητούν οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν βρει εναλλακτικές πηγές συνάπτοντας συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία, ενώ η Ουγγαρία θα μπορούσε να παρατείνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω Σερβίας.

Από τη άλλη πλευρά, υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο αγωγός που περνά από τα εδάφη της Ουκρανίας να συνεχίσει να στέλνει στην Ευρώπη φυσικό αέριο. Το Κίεβο έχει, από την πλευρά του, αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια ανανέωση του συμβολαίου απευθείας με τη Μόσχα, πλην όμως είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με το πλούσιο σε υδρογονάνθρακες Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να αναλάβει εκείνο ως προμηθευτής τα όποια νέα συμβόλαια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το Politico, ακόμη ως προς αυτήν την προοπτική αναδύονται ερωτήματα, σχετικά για παράδειγμα με το αν το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να παράγει επαρκές αέριο για να καλύψει τα ρωσικά κενά ή αν θα λειτουργήσει απλώς ως μεσάζων, παίρνοντας ρωσικό αέριο και παρουσιάζοντάς το ως «αζερικό».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")