Σε Συζητήσεις Μπάιντεν και Νετανιάχου καθώς το Ισραήλ Σχεδιάζει Αντίποινα για το Ιράν

Σε Συζητήσεις Μπάιντεν και Νετανιάχου καθώς το Ισραήλ Σχεδιάζει Αντίποινα για το Ιράν
energia.gr
Πεμ, 10 Οκτωβρίου 2024 - 12:07

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν την Τετάρτη για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, ενώ παράλληλα διεξάγει πόλεμο στα νότια και βόρεια σύνορά του. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις συμμετείχε στην τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα - ακόμη και καθώς η περιοχή διολισθαίνει προς μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των παραστρατιωτικών του αντιπροσώπων.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας συγκρούστηκαν με μαχητές της Χιζμπολάχ λίγο πιο πέρα από τα λιβανέζικα σύνορα, αφού εξαπέλυσαν την Τρίτη ένα έντονο κύμα αεροπορικών επιδρομών που έφθασε μέχρι τη νότια Βηρυτό.

Την Τετάρτη οι IDF εξέδωσαν επίσης εντολές αναγκαστικής εκκένωσης στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στις οποίες φέρεται να σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, και ετοιμάζονταν για την επίθεση αντιποίνων στο Ιράν για μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από την ισλαμική δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη διεύθυνση πληροφοριών των IDF, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε: «Το χτύπημά μας θα είναι ισχυρό, ακριβές και πάνω απ' όλα - αιφνιδιαστικό. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη».

Η φρενίτιδα των στρατιωτικών επιθέσεων περιελάμβανε εκρήξεις στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες επίσης αποδόθηκαν στο Ισραήλ. Έγινε καθώς οι ΗΠΑ πίεζαν τον στενότερο σύμμαχό τους στην περιοχή να αποφύγει πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και προειδοποιούσαν να μην επιτεθούν στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Η εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου μήνα, έχει διογκωθεί σε τέσσερις μεραρχίες στρατευμάτων - οι οποίες σε πλήρη ισχύ θα ανέρχονταν σε 20.000 στρατιώτες - καθώς εντείνεται η σύγκρουση της χώρας με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χιζμπολάχ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, αν και η Ουάσινγκτον δεν είχε δώσει το πράσινο φως για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο, θεωρούσε ότι αυτό που είχαν επιτύχει ήταν τακτικά αποτελεσματικό ως προς την καταστροφή των δυνατοτήτων της Χιζμπολάχ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο «ερπυσμού» της αποστολής και δεν ήθελαν να δουν το Ισραήλ να κολλάει στο Λίβανο και θα ήθελαν να δουν μια έξοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά πίσω σε κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ επανέλαβε την Τετάρτη ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία στρατιωτική δράση στο Λίβανο που να μοιάζει καθόλου με τη Γάζα και να αφήνει ένα αποτέλεσμα που να μοιάζει καθόλου με τη Γάζα».

Η εισβολή αυτή επισκίασε τον πόλεμο των IDF με τη Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος έχει εισέλθει στον δεύτερο χρόνο του χωρίς να διαφαίνεται τέλος. Την Τετάρτη οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι έλαβαν προειδοποιήσεις για την εκκένωση τριών μεγάλων νοσοκομείων στο βόρειο τμήμα της λωρίδας.

Τουλάχιστον 30 πτώματα ανασύρθηκαν από τις μάχες που έλαβαν χώρα επί πέντε ημέρες σε μια νέα επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι υγείας. Οι IDF επέστρεψαν στον καταυλισμό αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Χαμάς ανασυντάχθηκε. Δεκάδες ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλα σημεία της Γάζας και ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι άμαχοι δεν ήταν σε θέση να διαφύγουν από τις μάχες.

«Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στην περιοχή», ανέφερε ο Philippe Lazzarini, ο επικεφαλής της UNRWA, στο X.

Στο βορρά, ισραηλινά στρατεύματα και μαχητές της Χιζμπολάχ συγκρούστηκαν κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια ισραηλινή πόλη Κιριάτ Σμόνα έπειτα από πυρά ρουκετών της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής ομάδας, σύμφωνα με τις IDF και τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν σπίτια να καίγονται στην πόλη.

Η Χιζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητές της αντιμετώπισαν ισραηλινά στρατεύματα που προσπαθούσαν να «διεισδύσουν» στο μεθοριακό χωριό Μπλίντα, αφού τα στόχευσαν με εκρηκτικό μηχανισμό.

Είπε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, αναγκάζοντας σε υποχώρηση τα ισραηλινά στρατεύματα που προσπαθούσαν να προελάσουν κοντά στη Λαμπουνέχ στα νοτιοδυτικά.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις στρατιώτες του έχουν τραυματιστεί στις μάχες με τη Χιζμπολάχ αυτή την εβδομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός παραβιάζει τα λιβανέζικα σύνορα σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία μετά την έναρξη της εισβολής του, με κάθε μεραρχία να υποστηρίζει πιθανώς ένα σημείο εισόδου, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Νετανιάχου δημοσίευσε την Τρίτη ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο καλούσε τον λιβανέζικο πληθυσμό να ξεσηκωθεί εναντίον της Χιζμπολάχ, προτρέποντάς τον να «σώσει» τη χώρα του «πριν πέσει σε μια άβυσσο καταστροφής και πόνου όπως η Γάζα».

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χιζμπολάχ ήταν κοντά στα σύνορα, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε μια μεγάλη σειρά συντονισμένων επιδρομών που επικεντρώθηκαν στο νότιο Λίβανο αλλά επεκτάθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα, δήλωσε ο IDF.

Η Χιζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας βλήματα στο βόρειο Ισραήλ και μέχρι τη Χάιφα, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, νότια. Μια χούφτα ρουκέτες έχουν επίσης εκτοξευθεί προς το Τελ Αβίβ αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ διεξάγει επίσης τακτικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, όπου η Χιζμπολάχ και οι ιρανικές δυνάμεις έχουν παρουσία.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί του Λιβάνου έχουν πλήξει τη δομή διοίκησης της ομάδας, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων τον Χασάν Νασράλα, τον κορυφαίο ηγέτη της.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε δραματικά την αεροπορική εκστρατεία του κατά της Χιζμπολάχ στον Λίβανο στα τέλη του περασμένου μήνα, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, καθώς επικεντρώθηκε σε μια μεγάλη τράπεζα στόχων που εντοπίστηκαν από τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό το κύμα βομβαρδισμών, το οποίο ξεκίνησε γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, περιλάμβανε τελικά σχεδόν 5.000 αεροπορικές επιδρομές σε αρκετές ημέρες, σύμφωνα με καταμέτρηση των Financial Times.

Οι ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.100 ανθρώπους τον τελευταίο χρόνο και έχουν αναγκάσει περίπου 1,2 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κυρίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η επίθεσή του στον Λίβανο αποσκοπεί στην εξασφάλιση της βόρειας συνοριακής περιοχής του για να επιτρέψει σε περίπου 60.000 Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά από ένα χρόνο ανταλλαγής διασυνοριακών πυρών με τη Χιζμπολάχ. Η λιβανέζικη ομάδα άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ για την υποστήριξη της Γάζας μια ημέρα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.