Μία νέα έρευνα του World Resources Institute εξετάζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε 996 μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία φιλοξενούν τουλάχιστον το 25% του ανθρώπινου πληθυσμού σήμερα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Η μελέτη εξέτασε δύο σενάριο, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μετά την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5℃ και κατά 3℃. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, ο πλανήτης έχει ήδη αγγίξει την άνοδο του 1,5℃ βαθμού μέσα στο προηγούμενο έτος, ενώ αναμένεται να τον ξεπεράσει εντός της επόμενης δεκαετίας. Αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν με παρόμοιους ρυθμούς, οι 3℃ είναι το πιθανότερο σενάριο.
Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο αριθμών αφορά την ασφάλεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως συμπεραίνει η έρευνα, με την άνοδο στον 1,5℃, η μεγαλύτερη μέση διάρκεια ενός καύσωνα θα είναι περίπου 16 ημέρες. Παράλληλα, υπό αυτή τη συνθήκη, οι ενεργειακές ανάγκες εξαιτίας του κλιματισμού θα διπλασιαστούν για 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμό μικρότερο από τον πληθυσμό των μεγαλύτερων μεγαλουπόλεων. Αντιθέτως, με την άνοδο στους 3℃, η μεγαλύτερη μέση διάρκεια ενός καύσωνα θα είναι πάνω από 24 ημέρες, με τους καύσωνες σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή να ξεπερνούν τις 36 ημέρες. Επιπροσθέτως, οι ενεργειακές ανάγκες θα διπλασιαστούν για τουλάχιστον 194 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμό που ξεπερνά το σύνολο πολλών μεγαλουπόλεων μαζί.
Η μέση διάρκεια των καυσώνων που θα βιώνουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πηγή: Financial Times.
Η εκτόξευση της ζήτησης ενέργειας συνεπάγεται πως τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις ως προς τη λειτουργία των δικτύων ηλεκτροδότησης, ειδικά σε περιοχές όπου οι παραδοσιακές ανάγκες κλιματισμού ήταν περιορισμένες ή όπου οι υποδομές δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς. Πέραν των εντονότερων και συχνότερων κυμάτων καύσωνα, τα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν και άλλες ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από ξαφνικές πλημμύρες μέχρι παρατεταμένες λειψυδρίες.
Η νέα αυτή πραγματικότητα δεν απαιτεί μόνο τη λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και τη θωράκιση των πόλεων από τα όλο και πιο συνήθη ακραία φαινόμενα. Αυτό προϋποθέτει κεντρικό σχεδιασμό και μεγάλες επενδύσεις, καθώς οι αναγκαίες αλλαγές αφορούν από τις ιδιωτικές κατοικίες μέχρι τις μεγάλες υποδομές. Ως εκ τούτου, η παροχή χρηματοδότησης προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους οργανισμούς διαχείρισης υποδομών δεν είναι απλώς χρήσιμη για να τους κινητοποιήσει, αλλά απαραίτητη.