Η Form Energy, η αμερικανική κατασκευάστρια μπαταριών σιδήρου-αέρα, κατάφερε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, αναδεικνύοντας τις υψηλές προσδοκίες για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας

Η Form Energy ιδρύθηκε 2017 και έγινε γνωστή από την καινοτόμο προσέγγισή της στην αποθήκευση ενέργειας. Οι μπαταρίες της Form δεν χρησιμοποιούν το παραδοσιακό λίθιο, όπως οι μεγαλύτεροι παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, αλλά τον σίδηρο. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος αντιδρά με το οξυγόνο, μετατρεπόμενος σε σκουριά, μία διαδικασία που απελευθερώνει τα ηλεκτρόνια. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή αλλά δεν έχει ακόμα εισέλθει σε εμπορικό στάδιο παραγωγής.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των μπαταριών είναι το μεγαλύτερο βάρος τους, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες συσκευές. Αυτό όμως τους επιτρέπει να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερες υποδομές, όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τη Form, οι μπαταρίες της μπορούν να αποθηκεύσουν ως και 100 ώρες ενέργειας. Η χρήση τέτοιων μονάδων αποθήκευσης θα άλλαζε τα δεδομένα στις ΑΠΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άμεσης επιρροής από τις εξωτερικές συνθήκες. Η παροχή ενέργειας διάρκειας 100 ωρών θα σήμαινε πάνω από 4 ημέρες ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Αυτός ήταν ο δεύτερος χρηματοδοτικός γύρος της Form, με το ταμείο να καταγράφει επενδύσεις ύψους 405 εκατομμυρίων δολαρίων προερχόμενες από θεσμικούς επενδυτές όπως η GE Vernova που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ και η T Rowe Price που εξειδικεύεται στις επενδύσεις. Ο προηγούμενος γύρος χρηματοδότησης της Form είχε ολοκληρωθεί το 2022, συγκεντρώνοντας 450 εκατομμύρια δολάρια.