Η γαλλική κρατική εταιρεία προσέγγισε επενδυτές για να βοηθήσει στην κάλυψη του μεγάλου κόστους κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, το οποίο θεωρείται ότι έφτασε σχεδόν τα 50 δισεκατομμύρια λίρες, εν μέρει λόγω ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και αγώνων για την εξασφάλιση ειδικευμένων μηχανικών, σύμφωνα με το Bloomberg. .
Η EDF φέρεται να συμμετέχει σε συνομιλίες με κρατικά επενδυτικά ταμεία και μεγάλα κεφάλαια υποδομής για να συγκεντρώσει τα επιπλέον χρήματα μέσω ενός εξατομικευμένου χρηματοοικονομικού μέσου που θα παρείχε στους επενδυτές ένα μερίδιο στο Hinkley ενώ θα τους προστατεύει από τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί το έργο.
Το Hinkley Point C πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με την EDF – πέντε χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί και 12 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής. Το κόστος του έργου έχει επίσης αυξηθεί, από 18 δισεκατομμύρια λίρες όταν υπογράφηκαν τα συμβόλαιά του το 2016 σε 47,9 δισεκατομμύρια στερλίνες σε σημερινά χρήματα.
Οι υπερβάσεις του κόστους και οι καθυστερήσεις θεωρείται ότι οφείλονται εν μέρει στις δαπάνες για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την ικανοποίηση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και στο πρόβλημα της εξασφάλισης ειδικευμένων μηχανικών μετά το μετά το Brexit.
Ο αποκλεισμός των Κινέζων
Η οικονομική πίεση στο έργο έχει βαθύνει όταν ο εταίρος της EDF, China General Nuclear Power Group (CGN), μια κρατική εταιρεία, αρνήθηκε να χορηγήσει περισσότερη χρηματοδότηση στο έργο πέρα από τη συμβατική του διάρκεια το 2023, σημειώνει ο Guardian.
Η CGN μείωσε το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι εντάσεις μεταξύ του Γουέστμινστερ και του Πεκίνου , λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια , κατέστησαν σαφές ότι μια κινεζική εταιρεία δεν θα λάβει άδεια να διευθύνει ένα πυρηνικό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε απάντηση, η EDF κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συγκεντρώσει τα μετρητά για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις των καταναλωτών , μόνο όταν αρχίσει να παράγει , αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση.
Μία από τις εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης στο προβληματικό έργο είναι η Centrica, η ιδιοκτήτρια της British Gas, η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με επενδυτικές συνομιλίες σχετικά με το προγραμματισμένο πυρηνικό έργο της EDF στο Sizewell C στο Σάφολκ.
(από ot.gr)