ΗΠΑ: Πράσινο Φως για την Υπεράκτια Μονάδα Αποθήκευσης Άνθρακα της Exxon

ΗΠΑ: Πράσινο Φως για την Υπεράκτια Μονάδα Αποθήκευσης Άνθρακα της Exxon
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2024 - 08:00

Σημαντικό προβάδισμα στην αναδυόμενη αγορά δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα εξασφάλισε η Exxon, καθώς εγκρίθηκε η άδειά της για την υπεράκτια μονάδα στα ανοιχτά του Τέξας Οι αρχές του Τέξας έδωσαν το πράσινο φως για την ενοικίαση της υποθαλάσσιας έκτασης 1096 στρεμμάτων, περίπου το ¼ των συνολικών

εκτάσεων που διατέθηκαν στον διαγωνισμό για τα σχετικά έργα. Σημειώνεται πως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού παράγουν το  20% των συνολικών ρύπων στις ΗΠΑ, όντας το επίκεντρο των εκπομπών CO2. 

Πέραν αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί το πρώτο και το μεγαλύτερο στο είδος του στη χώρα η Exxon διαμορφώνει μία διευρυμένη αλυσίδα για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Το 2023, ο πετρελαϊκός κολοσσός αγόρασε τη Denbury, ελέγχοντας έτσι το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ.

Οι υπεράκτιες εκτάσεις του Τέξας που διατίθενται για έργα δέσμευσης άνθρακα. Πηγή: Offshore.


Συνολικά, η
Exxon έχει συμφωνήσει να συλλέξει 6,7 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, τόσο στις ακτές του Τέξας, όσο και των γειτονικών πολιτειών. Προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε ένα σχετικό έργο στη Λουϊζιάνα που περιλαμβάνει 1,2 τόνους CO2. Ένα άλλο έργο στην ίδια πολιτεία θα λειτουργήσει εντός του 2025, με ικανότητα δέσμευσης 2 εκατομμυρίων τόνων CO2. Επιπροσθέτως, η Exxon έχει καταθέσει το επενδυτικό σχέδιο για τη δέσμευση 7,5 εκατομμυρίων τόνων από το διυλιστήριό της στο Τέξας, όπου θα κατασκευάσει και μία μονάδα υδρογόνου.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτές τις φιλόδοξες επενδύσεις της Exxon είναι τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η κλιματική νομοθεσία της κυβέρνησης Μπάϊντεν. Χάρη στα “καρότα” του IRA, οι αμερικανικές πετρελαϊκές που διαχρονικά αρνούνταν να περιορίσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, εισέρχονται δυναμικά στην αρένα των πράσινων έργων. Αυτός είναι και ο λόγος που το πετρελαϊκό λόμπι πιέζει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην ακυρώσει το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Μπαϊντεν σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.