Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την αλουμίνα στη Σαγκάη αυξήθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ, καθώς οι παγκόσμιες διαταραχές της προσφοράς και η ανθεκτική κινεζική ζήτηση συνεχίζουν να συσφίγγουν την αγορά της κύριας πρώτης ύλης για τα χυτήρια αλουμινίου. Η αλουμίνα εκτινάχθηκε έως και 6,4% στα 4.630 γουάν (655 δολάρια) τον 

τόνο στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που το συμβόλαιο έκανε το ντεμπούτο του τον Ιούνιο του 2023. Η τιμή για τις αποστολές από τη Δυτική Αυστραλία σκαρφάλωσε στα 550 δολάρια τον τόνο, την καλύτερη εμφάνισή τους στα στοιχεία που ξεκινούν από το 2021.

Οι τιμές έχουν σημειώσει ράλι κατά το τελευταίο έτος λόγω των προβλημάτων με την προσφορά τόσο στην Κίνα όσο και στην Αυστραλία, καθώς και της παραγωγής ρεκόρ αλουμινίου στην Κίνα. Η τελευταία κίνηση προς τα πάνω μπορεί επίσης να προκλήθηκε από τις αναφορές για διακοπή της προμήθειας στη Γουινέα, έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές βωξίτη στον κόσμο, βασική πρώτη ύλη για την αλουμίνα.

Η εταιρεία ερευνών Mysteel Global δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μεταφορές βωξίτη από ένα ορυχείο στη Γουινέα ενδέχεται να έχουν διακοπεί, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Τον Ιανουάριο, η Alcoa Corp. δήλωσε ότι θα κλείσει το διυλιστήριο αλουμίνας Kwinana στη Δυτική Αυστραλία. Τον Μάιο, η Rio Tinto Group κήρυξε ανωτέρα βία σε φορτία από τα διυλιστήρια της στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, λόγω έλλειψης φυσικού αερίου. Στην Κίνα, οι προμήθειες αλουμίνας έχουν περιοριστεί από την έλλειψη βωξίτη εν μέσω περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων.

Οι Κινέζοι παραγωγοί αλουμίνας αύξησαν την παραγωγή τους για να επωφεληθούν από την ισχυρή αγορά. Περίπου 6,4 εκατομμύρια τόνοι νέας παραγωγικής ικανότητας πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο έτος, γεγονός που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις τιμές, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Η συνολική δυναμικότητα της Κίνας ανερχόταν σε 104 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Aluminum Corp of China.