Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καλωσόρισε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 24 δισ. λιρών για «πρωτοποριακά» ενεργειακά έργα ενόψει της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για τις Επενδύσεις στις 14 Οκτωβρίου. Οπως είπε τα ποσά αυτά θα ενισχύσουν τον τομέα της καθαρής ενέργειας σε όλα τα έθνη και τις περιφέρειες και αποτελούν «μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Μεταξύ εκείνων που δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η Iberdrola - μέσω της βρετανικής θυγατρικής της ScottishPower - η Orsted, η SeAh Wind, η Floatation Energy και η Macquarie.

«Οι σημερινές επενδύσεις αποτελούν μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση και την αδιάκοπη εστίασή μας στην προώθηση της ανάπτυξης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είτε βρίσκεστε στη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία ή την Αγγλία - δημιουργούμε τις συνθήκες για να ευδοκιμήσουν οι επιχειρήσεις και η Διεθνής Σύνοδος Κορυφής για τις επενδύσεις θα αποτελέσει εφαλτήριο για κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να αποτελέσει μοχλό καινοτομίας και επενδύσεων».

Ο υπουργός Ενέργειας Ed Miliband πρόσθεσε: «Η αποστολή της κυβέρνησης για την καθαρή ενέργεια ως υπερδύναμη δεν αφορά μόνο την ανάκτηση του ελέγχου του ενεργειακού μας συστήματος για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω καλών θέσεων εργασίας».

Η Iberdrola δήλωσε ότι σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις που είχε προγραμματίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2024-28 και να φτάσει συνολικά τα 24 δισ. λίρες.

Περίπου τα δύο τρίτα αυτού του ποσού θα διοχετευθούν σε δραστηριότητες μεταφοράς και δικτύων διανομής, ενώ άλλα κεφάλαια θα διατεθούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 4 δισ. λιρών για την παράδοση του αιολικού πάρκου East Anglia 2 ισχύος 960MW στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αγγλίας, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Galán, δήλωσε: «Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στις σαφείς και σταθερές πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί σημαντική ώθηση για την οικονομία και την πορεία προς την ασφάλεια της πράσινης ενέργειας και το καθαρό μηδέν.

«Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, τη βιομηχανική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι κοινές φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Iberdrola».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orsted, Mads Nipper, η εταιρεία του οποίου έχει δεσμευτεί να ξεκλειδώσει επενδύσεις ύψους 8 δισ. λιρών, πρόσθεσε: «Ο λόγος που επενδύουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι, παράλληλα με τους στόχους για καθαρή ενέργεια, βλέπουμε επίσης τη δέσμευση για τη δημιουργία των πολιτικών πλαισίων που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων και μια κυβέρνηση που θέλει να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις για να επιτρέψει τις απαιτούμενες επενδύσεις».