EBIKEN, ACCER, BRIEC: «Δεν Έχουν Εξαλειφθεί τα Αίτια της Ακρίβειας στην Χονδρική Ηλεκτρισμού»

EBIKEN, ACCER, BRIEC: «Δεν Έχουν Εξαλειφθεί τα Αίτια της Ακρίβειας στην Χονδρική Ηλεκτρισμού»
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2024 - 10:51

Mε νέα, την τρίτη κατά σειρά, κοινή επιστολή τους, αυτή τη φορά προς την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ενέργεια, κα Κάντρι Σίμσον, οι βιομηχανικές ενώσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (ΕΒΙΚΕΝ BFIEC και ACCER) εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη τους στην κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Ενέργειας των χωρών τους, σχετικά με την πρότασή για τη δυνατότητα να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε περιόδους που παρατηρούνται υπερβολικά υψηλές τιμές στον ηλεκτρισμό, όπως ο μηχανισμός φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρισμού. 

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους προέδρους της ACCER, Wolfgang Indenhuck, της BFIEC, Konstantin Stamenov και της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνη Κοντολέων, τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν, τις τελευταίες εβδομάδες από τα υψηλά επίπεδά τους το καλοκαίρι, εν τούτοις, δεν έχουν εκλείψει οι αιτίες που τις πυροδότησαν. 

Σημειώνουμε ότι η πρώτη επιστολή των βιομηχανικών ενώσεων των τριών χωρών της ΝΑ Ευρώπης είχε σταλεί στις 17 Ιουνίου και η δεύτερη στις 29 Αυγούστου, με κεντρικό αίτημα να δοθούν πειστικές απαντήσεις στην χαοτική απόκλιση των τιμών του ηλεκτρισμού στις χώρες της περιοχής, σε σύγκριση με εκείνες στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. 

Η επιστολή που απεστάλει στις 10 Οκτωβρίου αναφέρει:  

«Αγαπητή Κυρία Επίτροπε Ενέργειας, 

Για αρκετούς μήνες, ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2024, παρατηρήθηκαν ακραίες τιμές ενέργειας στο τμήμα της Ημερήσιας Αγοράς (DAM) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑΕ), ειδικά στα χρηματιστήρια HUPX, OPCOM, HENEX και IBEX. Οι μέσες ημερήσιες τιμές στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν οι τέσσερις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχαν παρατηρηθεί από την ενεργειακή κρίση του 2022. 

Αυτές οι μη ομαλές τιμές προκλήθηκαν από μια σειρά παραγόντων, όπως η μειωμένη μεταφορική ικανότητα του δικτύου μεταφοράς, ο καύσωνας, η χαμηλότερη υδροηλεκτρική και αιολική παραγωγή και οι αυξημένες εξαγωγές στην Ουκρανία. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, που οδήγησε σε μέσες τιμές 2 έως 3 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, είχε επιζήμια επίδραση στις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους. 

Τέτοιες διαφορές στις τιμές δεν συμβάλλουν σε ίσους όρους ανταγωνισμού στην κοινή αγορά και δημιουργούν ζητήματα ανταγωνιστικότητας εντός της ΕΕ, όπως παρατήρησε επίσης ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι οι διαφορές τιμών μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αφενός και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης αφετέρου οφείλονται στους περιορισμούς των μεταφορικών ικανοτήτων μεταξύ των διαφορετικών ζωνών προσφορών της συνδεδεμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Με δύο επιστολές, ημερομηνίας 17 Ιουλίου 2024 και 29 Αυγούστου 2024, η Ένωση Εταιρειών Καταναλωτών Ενέργειας στη Ρουμανία (ACCER), η Βουλγαρική Ομοσπονδία Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (BFIEC) και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας της Ελλάδας (UNICEN), ενημέρωσαν τις ΓΔ Ενέργειας και ΓΔ Ανταγωνισμού για τα παραπάνω προβλήματα. 

Αν και προς το παρόν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή έχουν ηρεμήσει, τα αίτια που προκαλούν τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις τιμών δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Εάν ο επερχόμενος χειμώνας δεν είναι ήπιος όπως οι δύο προηγούμενοι, μπορεί να αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών. Με ανεπαρκείς μεταφορικές δυναμικότητες μεταξύ των διαφορετικών περιοχών, οι ακραίες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι επαναλαμβανόμενες διαφορές τιμών με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη είναι πολύ πιθανές. Τα ζητήματα αυτά θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν προκύψει κάποια διαταραχή ή μη διαθεσιμότητα παραγωγής. 

Γι’ αυτό, θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που προβλέπει την εφαρμογή ανώτατων τιμών στους παραγωγούς σε περίπτωση ακραίων τιμών ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν οι καταναλωτές, να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και να αυξηθεί η διασύνδεση εντός της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  

Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι, για να διασφαλιστεί ισότιμος ανταγωνισμός για όλους εντός της κοινής αγοράς, είναι ζωτικής σημασίας η λήψη περιφερειακών μέτρων υποστήριξης των τελικών καταναλωτών, έως ότου επιτευχθούν επίπεδα διασύνδεσης που θα επιτρέπουν τη σύγκλιση των τιμών, την ελεύθερη ροή ενέργειας και την εξάλειψη των νησίδων τιμών που πλήττουν δυσανάλογα ένα μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λόγω γεωγραφικών παραγόντων. 

Με εκτίμηση, Wolfgang Indenhuck, Πρόεδρος, ACCER Konstantin Stamenov, Πρόεδρος ΔΣ, BFIEC Antonios Kontoleon, Πρόεδρος ΔΣ, UNICEN»