Ο απώτερος στόχος είναι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5℃, ο οποίος θεωρείται το κρίσιμο όριο για την αποφυγή των πιο καταστρεπτικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι κυβερνήσεις οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα πλάνα συνεισφοράς τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ αρκετά κράτη πρόκειται να τα ανακοινώσουν στο ερχόμενο COP29.
Όπως υπολογίζει ο IRENA, ο τριπλασιασμός των ΑΠΕ θα απαιτούσε την είσοδο 7,3 TW πρόσθετης ισχύος σε διεθνές επίπεδο, ώστε να φτάσει τα 11,2 TW το 2030. Ωστόσο, τα υφιστάμενα σχέδια θα αφήσουν ένα κενό τουλάχιστον 3,8 TW, μία διαφορά της τάξεως του 34% από τον γενικό στόχο. Η επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων προϋποθέτει ετήσιες επενδύσεις 1,5 τρις στις ΑΠΕ μέχρι το 2030 και τη βελτίωση της ενεργειακής έντασης κατά τουλάχιστον 2%.
Μία άλλη έκθεση, αυτή τη φορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, προέβλεψε πως οι ΑΠΕ θα καλύψουν περίπου το 50% της ηλεκτρικής ζήτησης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά θα συνεχίσουν να απέχουν από τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, το COP29, το οποίο καλείται να δώσει απάντηση στο περίπλοκο ερώτημα της κλιματικής χρηματοδότησης, θα καθορίσει την επιτυχημένη εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.