Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, άνοιξαν την εκδήλωση. Η αναλυτική παρουσίαση, η οποία στόχευε να απλοποιήσει τα περιεχόμενα του ΕΣΕΚ για το ευρύ κοινό, πραγματοποιήθηκε από την Υφυπουργό, Αλεξάνδρα Σδούκου

Με στοχευμένες παρεμβάσεις συμμετείχαν επίσης οι Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Δημήτρης Καρδοματέας, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ, και Παντελής Κάπρος, Μέλος Διυπουργικής Επιτροπής ΕΣΕΚ.

Η κυρία Σδούκου παρουσίασε συνοπτικά τις πολιτικές και τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΕΚ κατόπιν και της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Αρχικά, το ΕΣΕΚ αφορά τον ενεργειακό και κλιματικό σχεδιασμό σε βάθος εικοσιπενταετίας, επομένως συνιστά ένα μακροχρόνιο πλάνο. Το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις χρονικές φάσεις: την επόμενη πενταετία 2025-2030, την πρώτη δεκαετία 2031-2040, και τη δεύτερη δεκαετία 2041-2050.

Κατά την πρώτη περίοδο θα συνεχιστεί η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, θα μπουν τα θεμέλια για τις νέες τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και το υδρογόνο, ενώ θα ολοκληρωθούν και οι διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Η εθνική απολιγνιτοποίηση θα επιτευχθεί το 2028.

Στη διάρκεια της δεκαετίας 2031-2040, θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της ηλεκτρικής παραγωγής ενώ θα επιταχυνθεί ο εξηλεκτρισμός στις μεταφορές και η βελτίωση της αποδοτικότητας των κτιρίων. Κατά τη δεκαετία 2041-2050, και εφόσον η πράσινη μετάβαση θα συνιστά εν πολλοίς τη νέα πραγματικότητα, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους εμπορικούς τομείς που παράγουν μεγάλο ποσοστό ρύπων, όπως η βιομηχανία και η ναυτιλία, ενώ θα προχωρήσουν οι επενδύσεις στις νέες μορφές καυσίμων όπως το υδρογόνο και τα e-fuels.

Ένα κρίσιμο στοιχείο του νέου ΕΣΕΚ είναι ο πολλαπλασιασμός της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, από τις 56 TWh σήμερα στις 130,5 TWh το 2050. Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί, με το λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο να προτιμάται έναντι του λιγνίτη και του πετρελαίου. Αναμενόμενα, οι ΑΠΕ θα κυριαρχήσουν, με τη συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή να αυξάνεται από το 57% επί του παρόντος στο 75% μέχρι το 2030 και στο 95% το 2035. Δεδομένης της έκρηξης που προβλέπεται στην ηλεκτρική ζήτηση, η αποθήκευση ενέργειας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, με τον στόχο για το 2030 να ξεπερνά τα 6 GW και να φτάνει τα 17 GW το 2050.

Η κυρία Σδούκου, καθώς και οι υπόλοιποι ομιλητές, υπογράμμισαν αρκετά την κρισιμότητα της ενεργής υιοθέτησης αυτών των πολιτικών από τους πολίτες. Ένα στοιχείο που συχνά παραλείπεται από τον δημόσιο διάλογο είναι τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα φέρει η πράσινη μετάβαση. Η μία πτυχή συνδέεται με την πτώση του κόστους του ηλεκτρισμού, η οποία θα προκύψει την κυριαρχία των ΑΠΕ, οι οποίες προσφέρουν φθηνή και άφθονη ενέργεια. Η δεύτερη πτυχή συνδέεται με την προστιθέμενη αξία των πράσινων επενδύσεων, οι οποίες θα αποφέρουν περί τα 6 δις ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αυξάνοντάς το κατά 2,5%, ενώ θα δημιουργήσουν και περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.