Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους του την Παρασκευή έξω από τον Λευκό Οίκο (προτού αναχωρήσει για την Φλόριντα προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ηelene) ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε ερώτηση από τον ανταποκριτή του πρακτορείου TASS κατά πόσον οι σύνοδοι κορυφής της G20 και της APEC (Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) αποτελούν ευκαιρία για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τα θέματα της διεθνούς ασφάλειας και της ουκρανικής κρίσης. Σε απάντηση, ο Μπάιντεν εξέφρασε την αμφιβολία του κατά πόσον ο Πούτιν θα παρευρεθεί στις κορυφαίες αυτές διοργανώσεις.
Η αντίδραση αυτή θεωρήθηκε ως σινιάλο ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν είναι παντελώς απρόθυμος να σπάσει τον πάγο με τον Πούτιν.
Η σύνοδος κορυφής της G20 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία από τις 18 έως τις 19 Νοεμβρίου και αυτή της APEC στο Περού από τις 9 έως τις 16 Νοεμβρίου. Προφανώς ο Μπάιντεν έχει κατά νου ότι το ένταλμα που έχει εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Πούτιν λειτουργεί απαγορευτικά για τα περισσότερα ταξίδια του Ρώσου προέδρου στο εξωτερικό. Όμως το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ήδη από τις 2 Οκτωβρίου ότι το ταξίδι του Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 προετοιμάζεται. Θα ήταν άλλωστε δύσκολο μία εταίρος της Ρωσίας στην ομάδα BRICS, όπως η Βραζιλία, να επιφυλάσσει στον Πούτιν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο "σέρπα” της Βραζιλίας για τη Σύνοδο της G20, Mauricio Lyrio έχει δηλώσει στο πρακτορείο TASS ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει προσκληθεί να παρευρεθεί, ενώ η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν αντέδρασε σε δηλώσεις άλλων μελών της G20, όπως η Γαλλία, που δια του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση η πρόσκληση στον Πούτιν. Όμως η Βραζιλία δεν θέτει προς διαπραγμάτευση της αρμοδιότητες που της εξασφαλίζει η εκ περιτροπής προεδρία της G20 για φέτος.
Πίσω στη Ουάσιγκτον, η Χάρις ανάλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "60 Minutes” του CBS να διορθώσει τις εντυπώσεις που άφησε η σιβυλλική απάντηση Μπάιντεν, αλλά και να αποκρούσει τους κομπάσμούς του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές.
Η εκλεκτή των Δημοκρατικών υποστήριξε ότι εάν ο Τραμπ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ αντί του Μπάιντεν, "ο Πούτιν θα είχε φτάσει στο Κίεβο τώρα”, ενώ τόνισε πως η ίδια δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί το μέλλον της Ουκρανίας ερήμην της ουκρανικής ηγεσίας, αλλά θα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το Κίεβο, εάν η ίδια εκλεγεί πρόεδρος, ώστε να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Είναι πολλοί οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι εάν επιθυμεί να σιγουρέψει τη νίκη της στην κάλπη του Νοεμβρίου, η Χάρις θα πρέπει (αντίθετα από ό,τι πράττει) να πάρει αποστάσεις από τον όλο και λιγότερο δημοφιλή Μπάιντεν. Τελικά η νυν αντιπρόεδρος φαίνεται πως αρχίζει να ακολουθεί τις συμβουλές μόνο και μόνο για να ξεκαθαρίσει ότι είναι "η υποψήφια του πολέμου”. Όμως οι πιέσεις που δημιουργεί στις ΗΠΑ η ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής θα θέσουν σε δοκιμασία την αφοσίωση των Δημοκρατικών στην ουκρανική υπόθεση.
(από capital.gr)