Ισχυρή κινητήρια δύναμη και ευρείες προοπτικές για την καινοτόμο ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας δημοσίευσε την «Έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2024», σύμφωνα με την οποία η Ελβετία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις ως οι πιο καινοτόμες χώρες του έτους.
Η Κίνα βρίσκεται στην 11η θέση, αποτελώντας τη μόνη οικονομία μεσαίου εισοδήματος που κατατάσσεται μεταξύ των τριάντα πιο καινοτόμων χωρών της έκθεσης, αλλά και μία από τις οικονομίες με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δυνατότητες καινοτομίας της τελευταίας δεκαετίας.

Η έκθεση δείχνει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το επιχειρηματικό κεφάλαιο, η χρηματοδότηση στην έρευνα και την ανάπτυξη και άλλοι επενδυτικοί δείκτες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η κατάταξη της Κίνας βελτιώθηκε κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, με τη χώρα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καινοτομία σε τομείς όπως οι μπαταρίες ισχύος. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την ισχυρή δυναμική και τις ευρείες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής καινοτομίας Κίνας.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να ηγείται στην καινοτομία καθώς μεταξύ των εικοσιπέντε κορυφαίων οικονομιών της έκθεσης, οι δεκαπέντε είναι ευρωπαϊκές και μάλιστα επτά από αυτές κατατάσσονται στις δέκα πρώτες θέσεις. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δύο θέσεις πίσω από δύο ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο παραμένουν στην κορυφή του κόσμου σε εννέα επιμέρους δείκτες καινοτομίας όπως ο αριθμός των παγκόσμιων εταιρικών επενδυτών στην έρευνα και την ανάπτυξη, η αποτίμηση των εταιρειών «μονόκερων», η πυκνότητα των άυλων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, η ποιότητα των πανεπιστημίων, η επιρροή των επιστημονικών δημοσιεύσεων, οι δαπάνες για λογισμικό και το παραγόμενο εισόδημα από τη διανοητική ιδιοκτησία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Ντάρεν Τανγκ, δήλωσε ότι το 2023, παρόλο που αποδυναμώθηκε η αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, μειώθηκε ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων και συρρικνώθηκαν οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων φτάνοντας τα επίπεδα πριν την πανδημία, ωστόσο τα βήματα της τεχνολογικής προόδου ήταν σημαντικά, ιδιαιτέρως σε τομείς που σχετίζονται με την ιατρική, όπως ο προσδιορισμός της αλληλουχίας των γονιδίων, καθώς και την υπολογιστική ισχύ και τις ηλεκτρικές μπαταρίες. Ταυτόχρονα υπήρξε ωρίμανση των τεχνολογικών εφαρμογών, ειδικά στα δίκτυα 5G, τη ρομποτική και τα ηλεκτρικά οχήματα. Φέτος ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας αντανακλά θετικές τάσεις σε βασικούς επιμέρους δείκτες όπως η μείωση της φτώχειας παγκοσμίως και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και του προσδόκιμου ζωής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν ότι η απελευθέρωση του καινοτόμου δυναμικού των λαών αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας τόσο για την ανάπτυξή τους όσο και για την αντιμετώπιση των τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων. Συγκεκριμένα, η οικοδόμηση ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας όπου οι ιδέες θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο αποτελεί ουσιαστική πρόκληση για τις κυβερνήσεις.

Η φετινή έκθεση του Οργανισμού υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η τελευταία συνδυάζει επιχειρηματικές πρακτικές με κοινωνικούς στόχους για την αντιμετώπιση ορισμένων από των πιο πιεστικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων του κόσμου, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η εκπαίδευση, η βελτίωση των υποδομών και η ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες. Η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κοινωνικής επιχειρηματικότητας απαιτεί ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα, με το απαραίτητο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο, μηχανισμούς χρηματοδότησης και προγράμματα κατάρτισης για την αναγνώριση και στήριξη των κοινωνικών επιχειρηματιών.

Η έκθεση δείχνει ότι η κατάταξη της Κίνας φέτος έχει αυξηθεί σταθερά κατά μία θέση σε σύγκριση με πέρυσι και σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι μπαταρίες ισχύος και τα ηλεκτρικά οχήματα, η καινοτόμος ανάπτυξη και η προώθηση εφαρμογών της Κίνας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των επιδόσεων καινοτομίας ολόκληρου του τομέα. Η διατήρηση της επιτάχυνσης στο πλαίσιο των αδύναμων παγκόσμιων δραστηριοτήτων καινοτομίας αντικατοπτρίζει την ισχυρή κινητήρια δύναμη και τις ευρείες προοπτικές για την καινοτόμο ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"/πηγή: "Economic Daily", Κίνα)