Οι Αμερικανικοί Πάροχοι Ρεύματος στο Μάτι του Κυκλώνα

Οι Αμερικανικοί Πάροχοι Ρεύματος στο Μάτι του Κυκλώνα
του Ρομπερτ Σαϊραν / Reuters Breakingviews
Σαβ, 12 Οκτωβρίου 2024 - 18:48

Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις συνθήκες για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Καμία εταιρεία δεν αποτυπώνει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους καλύτερα από την NextEra Energy, μια επιχείρηση αξίας 170 δισ. δολ. με έδρα τη Φλόριντα, η οποία επλήγη από δύο συνεχόμενους τυφώνες μέσα σε δύο εβδομάδες

Η κρίση φέρνει μαύρα σύννεφα, μετά μια παρατεταμένη ηλιόλουστη περίοδο για τη βιομηχανία. Η τεχνητή νοημοσύνη βελτίωσε το κλίμα για τους κατά τα άλλα άθλιους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που ενισχύθηκαν από την αυξημένη ζήτηση για τη λειτουργία εργοστασίων και κέντρων δεδομένων για μηχανική μάθηση. Οι προσπάθειες απαλλαγής της οικονομίας από τις εκπομπές άνθρακα συμβάλλουν επίσης στην τόνωση των αποτελεσμάτων. Και η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων αρχίζει να κάνει τις αποδόσεις τους να φαίνονται ξανά ελκυστικές.

Οι δείκτες που παρακολουθούν τις μετοχές κοινής ωφελείας ενισχύθηκαν το περασμένο έτος. Αυξήθηκαν κατά 42% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στον δείκτη S&P 500. Η NextEra τα πήγε ακόμα καλύτερα, χάρη στο αναμενόμενο κέρδος από τα 23 gigawatts ισχύος και αποθήκευσης που προσθέτει σε εθνικό επίπεδο στα 35 gigawatts που ήδη χρησιμοποιεί. Τώρα διαπραγματεύεται 23 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της τους επόμενους 12 μήνες, ένα premium 40% σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Περίπου το 60% των κερδών της NextEra πέρυσι προήλθε από το τοπικό παρακλάδι της, τη Florida Power & Light (FP&L). Αν και δεν είναι όλοι πελάτες της NextEra, περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πολιτεία έμειναν χωρίς ρεύμα μετά τον τυφώνα «Μίλτον» που χτύπησε την Τετάρτη. Η αποκατάσταση της ζημιάς θα είναι δαπανηρή και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εγκρίνουν τυχόν επιπλέον κονδύλια για την κάλυψη του κόστους μετά το 2022, όταν δύο τυφώνες είχαν προκαλέσει ζημιές ύψους 1 δισ. δολ.

Οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι τυφώνες θα προκαλέσουν προβλήματα με μυριάδες τρόπους, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Η FP&L δεν είχε καν ολοκληρώσει τον καθαρισμό από τον τυφώνα «Ελεν» του περασμένου μήνα και συνδυαστικά με τις συνέπειες του «Μίλτον» πιθανότατα θα υποστεί μεγαλύτερη ζημία από ό,τι προ διετίας. Η πίεση στους πολιτικούς της Φλόριντα να περιορίσουν το κόστος κοινής ωφελείας αυξάνεται. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών πληρώνουν ήδη τα υψηλότερα ασφάλιστρα στη χώρα και η κατάσταση απειλεί την απόδοση της FP&L. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ζημιά από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε εύκολα να επιβραδύνει ή να ανατρέψει την αύξηση πληθυσμού στη Φλόριντα και να μειώσει σημαντικά τα έσοδα της NextEra.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")