Ιράν: Καταδικάζει τις Νέες Κυρώσεις που της Επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τη Βρετανία

Ιράν: Καταδικάζει τις Νέες Κυρώσεις που της Επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τη Βρετανία
energia.gr
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2024 - 11:54

Το Ιράν καταδικάζει τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ και η Βρετανία στην Τεχεράνη και διαψεύδει ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, αναφέρει σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαεΐ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες, Δευτέρα, να επιβάλει

κυρώσεις σε επτά πρόσωπα και επτά οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής εταιρείας Iran Air, για την εμπλοκή τους στις μεταφορές από το Ιράν βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

Στον κατάλογο με τα πρόσωπα και τις οντότητες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται επίσης οι ιρανικές αεροπορικές εταιρείες Saha Airlines και Mahan Air, όπως και ο υφυπουργός Άμυνας του Ιράν Σεγέντ Χαμζέχ Γαλανταρί.

Ταυτοχρόνως η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις κατά προσώπων και οντοτήτων του Ιράν, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ιρανικού στρατού, της πολεμικής αεροπορίας και οντότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη βαλλιστικών και πυραύλων κρουζ από το Ιράν, μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

"Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι επικίνδυνες ενέργειες του Ιράν και των πληρεξουσίων του προκαλούν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή", σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι. "Μετά την επίθεσή του με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, καταλογίζουμε ευθύνες στο Ιράν και εκθέτουμε αυτούς που διευκόλυναν τις ενέργειες αυτές", πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ, επικαλούμενες πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών, τις οποίες, όπως είπαν, κοινοποίησαν στους συμμάχους τους, ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε σήμερα ότι η χώρα του παρείχε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.

"Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η Βρετανία έχουν δυστυχώς ισχυριστεί χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν έχει παρέμβει στρατιωτικά σε αυτήν τη σύγκρουση, κάτι το οποίο απορρίπτουμε κατηγορηματικά", σημείωσε ο Μπαγαεΐ, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε στη συνέχεια τις κυρώσεις, λέγοντας ότι η επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ και τη Βρετανία σε πρόσωπα και οντότητες του Ιράν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

Κυρώσεις αντιμετωπίζουν επίσης βάσει της κίνησης της ΕΕ εξέχοντες αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, και οι διευθυντές των Βιομηχανιών Κατασκευής Αεροσκαφών του Ιράν (Iran Aircraft Manufacturing Industries), όπως και του Οργανισμού Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (Aerospace Industries Organization).

Στο πλαίσιο των κυρώσεων επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ. ΑΠΕ ΜΠΕ