Αυτό το φθινόπωρο, η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε αποστολή στην Ανταρκτική. Η αποστολή είναι ένα κοινό ταξίδι μελέτης στο Νότιο Πόλο με Βούλγαρους ερευνητές και οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια διεθνούς πολικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο βουλγαρικό θέρετρο Αχελόι. Οι ερευνητές θα επιβαίνουν στο βουλγαρικό στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος «Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος».

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς, διότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα στείλει επιστήμονες», δήλωσε ο Συμεών Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της ΜΚΟ Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών. Ο κ. Κωνσταντινίδης συμμετείχε στο συνέδριο στη Βουλγαρία, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των προγραμμάτων της ΕΕ EUPolarNet-2 και POLARIN.

Ο κ. Κωνσταντινίδης πρόσθεσε επίσης ότι η οργάνωσή του σχεδιάζει επίσης την κατασκευή μετεωρολογικού σταθμού στην Ανταρκτική, ενδεχομένως από το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, οι 27 χώρες-μέλη που αποτελούν την Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Ζωντανών Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR), πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα ετήσια συνάντηση στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας. Οι προσδοκίες είναι υψηλές με τα μέλη να αναμένεται να συμφωνήσουν στην έγκριση των προτεινόμενων τεσσάρων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (ΠΠΠ) στον Νότιο Ωκεανό. Προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει, αφήνοντας το εύθραυστο οικοσύστημα ανοιχτό σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνδέονται με τον άνθρωπο, όπως η φαλαινοθηρία και η υπεραλίευση.

Ωστόσο, σημειώθηκε πρόοδος στο συμπόσιο του Ιουλίου στη Νότια Κορέα, όπου τα μέλη της CCAMLR προώθησαν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής (ΠΘΠ) κατά μήκος της δυτικής χερσονήσου της Ανταρκτικής. Αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που όλα τα μέλη της CCAMLR έδειξαν προθυμία να υιοθετήσουν πρόσθετες προστατευτικές διατάξεις στην Ανταρκτική.