IEA: Ακόμα μια Αναθεώρηση Προς τα Κάτω του Ρυθμού Αύξησης της Παγκόσμιας Ζήτησης Πετρελαίου

IEA: Ακόμα μια Αναθεώρηση Προς τα Κάτω του Ρυθμού Αύξησης της Παγκόσμιας Ζήτησης Πετρελαίου
του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2024 - 13:39

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι πιθανοί κίνδυνοι προσφοράς αργού τέθηκαν ξανά στο προσκήνιο. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τροφοδοτεί φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και διαταραχές στις ιρανικές εξαγωγές. 

Ωστόσο, η επίλυση μιας πολιτικής διαμάχης στη Λιβύη που μείωσε για σύντομο χρονικό διάστημα τις εξαγωγές πετρελαίου της στο μισό, οι σχετικά μέτριες απώλειες πετρελαϊκής παραγωγής λόγω των τυφώνων που σαρώνουν τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ και η αδύναμη πετρελαϊκή ζήτηση έχουν βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς. Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Οκτώβριο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (15/10) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι τιμές εκτοξεύτηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με την αγορά να επικεντρώνεται πλέον στην επόμενη κίνηση του Ισραήλ, ενώ τίθενται ερωτήματα για το εάν θα μπορούσαν βασικές ιρανικές ενεργειακές υποδομέςνα αποτελέσουν στόχοι. Ο κύριος εξαγωγικός τερματικός σταθμός του νησιού Kharg της χώρας, που αποστέλλει 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργού, κυρίως στην Κίνα, προκαλεί ανησυχία, όπως και τα Στενά του Ορμούζ. Προς το παρόν, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τις γειτονικές χώρες παραμένουν ανεπηρέαστες, αλλά η αγορά ανησυχεί, αναμένοντας τα επόμενα βήματα. Την ίδια ώρα, ημεταφορά αργού στη Λιβύη ξεκίνησε και πάλι, μετά τη δύσκολη συμφωνία που επετεύχθη, η οποίατερμάτισε την πολιτική διαμάχη που είχε διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, η εποχή των τυφώνων στις ΗΠΑ έχει ακόμη έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, προσθέτει ο ΙΕΑ.

Οι αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια πετρελαϊκού εφοδιασμού τίθενται στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αγοράς που φαίνεται επαρκώς εφοδιασμένη. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά λιγότερο από 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025, σημαντικά χαμηλότερα από τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που παρατηρήθηκαν το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ. Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ασθενής, με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, αποτελώντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα καθοδικής πορείας. Ταυτόχρονα, η προσφορά πετρελαίου των χωρών εκτόςτουOPEC+, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συνεχίζει να σημειώνει ισχυρά κέρδη, περίπου 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και το επόμενο έτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Γουιάνα και ο Καναδάς αναμένεται να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, ενισχύοντας την παραγωγή πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τα δύο χρόνια, καλύπτοντας παράλληλα περισσότερο από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του OPEC+ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αποκλείοντας την εξαιρετική περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Εξαιρουμένης της Λιβύης, του Ιράν και της Ρωσίας, η πραγματική πλεονάζουσα δυναμικότητα ξεπέρασε άνετα τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο. Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου προσφέρουν ένα επιπλέον «μαξιλάρι», παρόλο που τα παρατηρούμενα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 135 εκατ. βαρέλια κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2017 και τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ παραμένουν πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, βάσει στοιχείων του ΙΕΑ.