Η Energica, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών μοτοσικλετών στην Ευρώπη και συχνά θεωρούμενη «η Ducati των ηλεκτρικών μοτοσικλετών», φαίνεται να βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία. Νέες αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η ιταλική κατασκευάστρια μοτοσικλετών μπορεί να οδεύει προς την κατάρρευση. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Chronica, οι εργαζόμενοι

της Energica ετοιμάζονται να απεργήσουν ως απάντηση στην οικονομική αβεβαιότητα σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον.

«Εδώ και μήνες η εταιρεία βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, με τους 50 εργαζόμενους να βρίσκονται σε συμβάσεις αλληλεγγύης», ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι συμβάσεις αυτές πληρώνονται επί του παρόντος από το Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS) της Ιταλίας, το εθνικό ινστιτούτο κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την περίπτωση της Energica δεν είναι απολύτως σαφείς, το INPS μπορεί να παρέμβει για να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζομένους όταν οι εργοδότες δεν είναι σε θέση να το πράξουν, παρέχοντας κρατική στήριξη στους εργαζομένους μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης χωρίς να εμπλέκεται ο εργοδότης τους στη διαδικασία πληρωμής.

Με τις συμβάσεις να λήγουν σύντομα, οι εργαζόμενοι της Energica φέρονται να απειλούν με απεργία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο της Energica έχει συναντηθεί με την τοπική περιφερειακή κυβέρνηση και τους εργαζόμενους της Energica, αλλά ότι οι πρόσφατες συναντήσεις έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τα προβλήματα.

Σύμφωνα με την Chronica, το διοικητικό συμβούλιο της Energica θα συνεδριάσει την Παρασκευή «προκειμένου να αποφασίσει εάν η εταιρεία ήταν σε θέση να παράσχει συνέχεια στην παραγωγή ή εάν ήταν απαραίτητο να κινηθεί διαδικασία δικαστικής εκκαθάρισης».

Η Energica έχει βιώσει τις οικονομικές δυσκολίες που της αναλογούν τα τελευταία χρόνια. Μετά την πραγματοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης από την αμερικανική εταιρεία Ideanomics το 2022, η συνέχεια της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο επικείμενη.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικούς διαγωνισμούς για κρατικούς στόλους, αλλά δυσκολεύτηκε να διατηρήσει επαρκή μετρητά.