«Έχουμε ήδη υπογράψει μία (πρόσθετη συμφωνία) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η οποία καλύπτει πρόσθετες ποσότητες σε ανταγωνιστική τιμή. Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία για το επόμενο έτος», δήλωσε ο Σίγιαρτο στο RIA.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπέγραψε μνημόνιο με την Ουγγαρία για πιθανή αύξηση των πωλήσεων ρωσικού φυσικού αερίου, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Σίγιαρτο δήλωσε στο RIA ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει διάταξη σχετικά με πρόσθετες συμφωνίες σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις για τα επόμενα έτη, οι οποίες εγγυώνται την ανταγωνιστικότητα των τιμών.
Η Ουγγαρία και η Gapzrom υπέγραψαν επίσης την περασμένη εβδομάδα συμφωνία που τους επιτρέπει να αξιοποιούν πλήρως τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.
Ο αγωγός TurkStream, που κατασκευάστηκε λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρακάμπτει τη χώρα αυτή, μεταφέροντας ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας και στη συνέχεια στη Βουλγαρία μέσω του Balkan Stream. Η Βουλγαρία δεν εισάγει φυσικό αέριο από αυτόν τον αγωγό, αλλά εξασφαλίζει τη διαμετακόμιση προς τη Σερβία και περαιτέρω προς την Ουγγαρία.
Η συμφωνία αυτή, δήλωσε ο Σίγιαρτο, επιτρέπει στη Βουδαπέστη να αυξήσει τις ποσότητες που αγοράζει στο πλαίσιο «όλων των εμπορικών συμβάσεων».
Η Ρωσία εξάγει αυτή τη στιγμή το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη μέσω δύο οδών: ενός αγωγού σοβιετικής κατασκευής που διασχίζει την Ουκρανία και του TurkStream. Η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Ουκρανία πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους.
Επιπρόσθετα, ο Σίγιαρτο δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας εάν ακυρωθεί η εξαίρεση της Ουγγαρίας για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
«Οι κυρώσεις συνήθως επανεξετάζονται κάθε έξι μήνες. Και ενώ οι κυρώσεις είναι σε ισχύ, αυτές οι εξαιρέσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, διότι διαφορετικά θα ασκήσουμε βέτο στις κυρώσεις», δήλωσε ο Σίγιαρτο.
Ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL κατέληξε τον Σεπτέμβριο σε συμφωνία για τη συνεχή προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέσω της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας μέσω του αγωγού Druzhba, αφού η προσθήκη της ρωσικής Lukoil από το Κίεβο σε κατάλογο κυρώσεων τον Ιούνιο οδήγησε την ουγγρική κυβέρνηση να εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Αφού η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ υιοθέτησε δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας που περιελάμβανε απαγόρευση εισαγωγών σε όλο το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου με ορισμένες περιορισμένες εξαιρέσεις.
(από euractiv.gr)