Reuters: Επί Τάπητος οι Εισαγωγές Ρωσικού LNG στη Σημερινή Συνάντηση Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Reuters: Επί Τάπητος οι Εισαγωγές Ρωσικού LNG στη Σημερινή Συνάντηση Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
energia.gr
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2024 - 15:21

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές LNG από τη Ρωσία, τις ενεργειακές ελλείψεις της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα, καθώς και τρόπους για να εξισορροπηθούν οι τιμές της ενέργειας στα κράτη-μέλη, όπως δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ συμφώνησε στο 14ο πακέτο κυρώσεων τον Ιούνιο, και στο οποίο περιλαμβανόταν η απαγόρευση των μεταφορτώσεων ρωσικού φυσικού αερίου από τον Μάρτιο του 2025 και μετά, αλλά δεν προχώρησε στην πλήρη απαγόρευση. Έκτοτε, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία έχει υπάρξει απότομη αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG.


Τη Δευτέρα, σε επιστολή που συνυπογράφουν Γαλλία, Λιθουανία, Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Σουηδία, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αυστηρότερες υποχρεώσεις αναφοράς για το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εκ μέρους των εταιρειών αποθήκευσης και των προμηθευτών.


«Το Βέλγιο θα καταθέσει και εμείς θα υποστηρίξουμε μια πρωτοβουλία για την απαγόρευση και την παρακολούθηση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία πιο συστηματικά», δήλωσε ο Κάι Μίκκανεν, υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Φινλανδίας, στους δημοσιογράφους πριν από τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

 «Έχουμε δει στο Βέλγιο διπλασιασμό των όγκων LNG. Αυτά προορίζονται πιθανώς για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη, αλλά δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε αυτό το [14ο] πακέτο [κυρώσεων], γι' αυτό ζητάμε ένα σύστημα παρακολούθησης», δήλωσε ο Tinne van der Straeten, Βέλγος. Υπουργός Ενέργειας.

Μετά την ανατίναξη του μεγάλου αγωγού Nord Stream το 2022, οι ρωσικές εισαγωγές LNG στην ΕΕ αυξήθηκαν, ενώ το φυσικό αέριο μέσω αγωγών εξακολουθεί να ρέει μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας προς την Κεντρική Ευρώπη.

«Ορισμένες χώρες έχουν εσωτερικά προβλήματα που θολώνουν την κρίση τους αποτρέποντας μια γρήγορη αλλαγή, αλλά έχουν περάσει δυόμισι χρόνια, οπότε είναι καιρός να βρούμε μια εναλλακτική», δήλωσε ο Krzysztof Bolesta, Υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας. Η σύμβαση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο.

Η κατάσταση στην Ουκρανία εν όψει του χειμώνα

Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι το χειμερινό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας θα μπορούσε να φτάσει τα έξι GW, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μετά το τέλος της συμφωνίας για τον ρωσικό αγωγό.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τις χώρες την Τρίτη σχετικά με τις προσπάθειες για παράταση της συμφωνίας για τον αγωγό Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να ανανεώσει τη συμφωνία, ενώ, αντίθετα, η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη. Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επίσης πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «χτυπήσει το ισοδύναμο υποδομών ισχύος των τριών χωρών της Βαλτικής» και στοχεύει να αποκαταστήσει περίπου το 15% των αναγκών της Ουκρανίας.


Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις εταιρείες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας για να αυξήσει τις εξαγωγές, ενώ η Λιθουανία έχει αποσυναρμολογήσει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο ήδη ανακατασκευάζεται στην Ουκρανία.

 

Επίσης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συζητήσουν την έκθεση ανταγωνιστικότητας του πρώην διοικητή της τράπεζας της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με βάση την οποία η νεοεκλεγείσα Κομισιόν αναμένεται να συντάξει τη νέα της Συμφωνία για μία Καθαρή Βιομηχανία (Clean Industrial Deal)

 

Το Reuters υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την ΕΕ να ανταποκριθεί επειγόντως στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί και η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών καθώς και η πρόταση επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία ώστε να αντιμετωπιστούν οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειες, όπως εκείνες που είχα σημειωθεί στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού στα Βαλκάνια λόγω προβλημάτων στη σύζευξη των ενεργειακών αγορών της Κεντρικής Ευρώπης με την Ανατολική και τα Βαλκάνια. 

Την  ελληνική θέση στηρίζουν ακόμη η Ρουμανία και η Βουλγαρία, χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα. Άλλωστε ήδη έχει σταλεί, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στην Κομισιόν κοινή επιστολή των τριών βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία επισημαίνεται το πρόβλημα και ζητείται λύση. 

 
Ο Ντράγκι στην έκθεσή του, υποστήριξε την ταχύτερη ανάπτυξη φθηνότερων λύσεων πράσινης ενέργειας. Ωστόσο, τα γηρασμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η γραφειοκρατία και οι περιορισμένες διασυνοριακές υποδομές παρεμποδίζουν τις προσπάθειες. «Χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά για την απλούστευση της αδειοδότησης έργων δικτύου, την κινητοποίηση της χρηματοδότησης και τον πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό», δήλωσε κατά τη σημερινή συνάντηση η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.