Έρευνα: Τα 2/3 των Υδατικών Πόρων της Ευρώπης Βρίσκονται σε «Κακή Κατάσταση»

Έρευνα: Τα 2/3 των Υδατικών Πόρων της Ευρώπης Βρίσκονται σε «Κακή Κατάσταση»
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2024 - 16:58

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μία νέα έρευνα για την κατάσταση των υδατικών πόρων της Ευρώπης. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA) και αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με το νερό της ηπείρου. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τα 2/3 των υδατικών σωμάτων της Ευρώπης είναι σε «κακή κατάσταση», ενώ το 1/3 του πληθυσμού της επηρεάζεται από τη λειψυδρία.

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα δημοσιεύτηκαν λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του θερμότερου καλοκαιριού στην Ευρώπη, όταν μεγάλο μέρος της ηπείρου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και πυρκαγιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα από όλες τις άλλες εξαιτίας της εγγύτητάς της στην Αρκτική. Το λιώσιμο των πολικών πάγων φέρνει στην επιφάνεια εδάφη χωρίς βλάστηση, τα οποία απορροφούν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας. Παράλληλα, η θάλασσες γύρω από την Ευρώπη θερμαίνονται εξίσου γρήγορα, με τους προηγούμενους μήνες να έχουν καταγράψει πολλές ημέρες με θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Σημαντικό είναι και το πρόβλημα της μόλυνσης. Οι δύο μεγάλοι “ένοχοι” είναι η βιομηχανία και η γεωργία, με τα 2/3 των επιφανειακών υδατικών σωμάτων— όπως οι λίμνες και τα ποτάμια— να βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπογόνους παράγοντες είναι ο υδράργυρος που παράγεται από την καύση άνθρακα, οι βρωμιούχοι επιβραδυντές φλόγας (BFRs) που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά προϊόντα, και τα φυτοφάρμακα από τη γεωργική παραγωγή.

Πέραν αυτών, ο γεωργικός τομέας αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας το 59% της ζήτησης, έναντι του μόλις 13% που χρησιμοποιεί η οικιακή κατανάλωση. Πιο κρίσιμα, μολονότι το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι γνωστό εδώ και χρόνια, υπάρχουν περιοχές του ήδη ευάλωτου ευρωπαϊκού νότου όπου οι ανάγκες άρδευσης συνεχίζουν να αυξάνονται, αντί να περιορίζονται. Από το 2010 έχει καταγραφεί αύξηση 8%. Παρόλο που η βιομηχανία απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, το νερό αυτό συνήθως επιστρέφει στο περιβάλλον.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν είχε προτείνει μία πρωτοβουλία για την «υδατική ανθεκτικότητα» το 2023, ωστόσο το μέτρο ήταν ένα από τα “θύματα” των μαζικών διαδηλώσεων που οργάνωσαν οι αγρότες τον περασμένο χειμώνα. Μία νέα Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών Υδάτων βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως το κατά πόσο θα φτάσει στο στάδιο της ψήφισης και της εφαρμογής παραμένει αμφίβολο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία, όσο και οι σχετικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για μία άμεση παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της Ευρώπης. Μία άλλη έρευνα από το ευρωπαϊκό λόμπι Water Europe αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές υποδομές νερού χρειάζονται 255 δις επενδύσεων μέσα στην επόμενη εξαετία ώστε να ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι της αγοράς έχουν προειδοποιήσει πως η αυξημένη ζήτηση λόγω της ανάπτυξης των ψηφιακών υποδομών, των συγκρούσεων στις γειτονικές περιφέρειες της Ευρώπης, και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για την κατανάλωση νερού.