Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά του να πωλήσει έναν αριθμό ξενοδοχείων και θερέτρων αφού για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια κατέγραψε ετήσιες ζημιές.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023 αφού οι πωλήσεις στις προσοδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές έπεσαν κατακόρυφα λόγω της ρήξης της Ρωσίας με τη Δύση για την Ουκρανία.

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει προς πώληση 14 ξενοδοχεία και θέρετρα, μεταξύ των οποίων το Marriott Tsaghkadzor Hotel που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Λουλουδιών στην Αρμενία.

Τον Μάιο, ανακοίνωσε επίσης την πώληση πολλών ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένου του Imperial Park Hotel & SPA στην περιοχή της Μόσχας, μετά την απόφασή της να μεταφέρει την έδρα της από τη Μόσχα στο επιχειρηματικό συγκρότημα Lakhta Centre στην Αγία Πετρούπολη το 2021.

Οι πωλήσεις είναι απίθανο να αντισταθμίσουν σημαντικά τις απώλειες της Gazprom. Η εφημερίδα Vedomosti αποτίμησε το ξενοδοχείο Imperial περίπου στα 69,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η Gazprom προετοιμάζεται για την πιθανή απώλεια μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, καθώς η συμφωνία με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί παράταση της συμφωνίας με τη Μόσχα.