Η ρυθμιστική αρχή αεροπορίας της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να επιθεωρούν υποδομές όπως γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ανεμογεννήτριες, μια κίνηση χαρακτήρισε σημαντικό ορόσημο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι ήθελε να επιτρέψει περισσότερες πτήσεις με drones για τέτοιες δραστηριότητες, καθώς και για παραδόσεις και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τον Αύγουστο, επέλεξε έξι έργα για να δοκιμάσει αυτή την πρακτική.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιθεωρούν υποδομές θα μπορούν πλέον να πετούν σε αποστάσεις που δεν θα μπορούν να τα δουν οι απομακρυσμένοι ιπτάμενοι. «Ενώ ορισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πέρα από την οπτική επαφή στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετά χρόνια, οι πτήσεις αυτές είναι κυρίως δοκιμές υπό αυστηρούς περιορισμούς», δήλωσε η CAA. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική της CAA, ορισμένα drones θα μπορούν να παραμένουν σε χαμηλά ύψη κοντά σε υποδομές, όπου υπάρχει μικρή ή καθόλου πιθανότητα να επιχειρεί οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος. Αυτό θα μειώσει επίσης το κόστος, δήλωσε η CAA.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα επιθεωρούν τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για ζημιές, θα πραγματοποιούν ελέγχους συντήρησης των ανεμογεννητριών, και θα χρησιμοποιούνται ακόμη και ως «ιπτάμενοι σκύλοι προστασίας» για την ασφάλεια των χώρων.

Η CAA θα συνεργαστεί με διάφορους φορείς εκμετάλλευσης για να δοκιμάσει και να αξιολογήσει την πολιτική, η οποία σύμφωνα με τη διευθύντρια της ρυθμιστικής αρχής, Σόφι Ο'Σάλιβαν, «ανοίγει το δρόμο για νέους τρόπους με τους οποίους τα drones θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή».