Google: Αγοράζει Μικρούς Πυρηνικούς Αντιδραστήρες για την Κάλυψη των Ενεργειακών Αναγκών της ΑΙ

Google: Αγοράζει Μικρούς Πυρηνικούς Αντιδραστήρες για την Κάλυψη των Ενεργειακών Αναγκών της ΑΙ
energia.gr
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2024 - 19:45

Ο Αμερικανικός κολοσσός ακολουθεί το παράδειγμα της Microsoft και στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των εγκαταστάσεων Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, η προσέγγιση της Google είναι αρκετά διαφορετική, καθώς αντί για την αγορά ενέργειας από ένα παραδοσιακό πυρηνικό εργοστάσιο, θα αγοράσει μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (Small Modular Reactors/ SMRs).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Google έχει παραγγείλει έξι ή επτά SMRs από την Kairos Power της Καλιφόρνια, με τον πρώτο να ολοκληρώνεται έως το 2030 και τους υπόλοιπους έως το 2035. Η εταιρεία, ιδιοκτησίας που Alphabet, γνωστοποίησε πως η πυρηνική παρέχει «μια καθαρή πηγή ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο που μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε αξιόπιστα στις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας».

Η τρομακτική ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης παραγωγής περιεχομένου καθώς και το αποθηκευτικό νέφος (Cloud storage) έχουν εκτοξεύσει τις ανάγκες των τεχνολογικών εταιρειών για ηλεκτρισμό. Η Google συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 MW ενέργειας από την Kairos – η οποία ιδρύθηκε το 2016. Οι περιοχές των νέων εγκαστάσεων και οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, δεν έγιναν γνωστές. Με αυτή τη συμφωνία φιλοδοξεί πως θα εξασφαλίσει μια λύση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, βελτιώνουν τις υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες και προωθούν την εθνική ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε ο Μάικλ Τέρελ, διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα στην Google. 

Η Google δεν είναι η μόνη που στρέφεται στη λύση της πυρηνικής ενέργειας. Τον περασμένο μήνα, η Microsoft υπέγραψε συμφωνία για την παραλαβή ενέργειας από το Three Mile Island, ενεργοποιώντας το εργοστάσιο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Στην τοποθεσία αυτή, στην Πενσυλβάνια, σημειώθηκε το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1979. Η Amazon αγόρασε τον Μάρτιο ένα κέντρο δεδομένων που τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια από την Talen Energy.