Σερβία: Συμφωνία με Κοινοπραξία ΗΠΑ-Ν. Κορέας για την Κατασκευή Ενός Από τους Μεγαλύτερους Σταθμούς Ηλιακής Ενέργειας στην Ευρώπη

Σερβία: Συμφωνία με Κοινοπραξία ΗΠΑ-Ν. Κορέας για την Κατασκευή Ενός Από τους Μεγαλύτερους Σταθμούς Ηλιακής Ενέργειας στην Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 16 Οκτωβρίου 2024 - 19:12

Η σερβική κυβέρνηση, εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού (Elektroprivreda Srbije-EPS) και η κοινοπραξία των εταιρειών Hyundai Engineering από τη Νότια Κορέα και UGT Renewables από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε έξι τοποθεσίες στη νοτιοανατολική Σερβία

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για την κατασκευή ηλιακών σταθμών χωρίς διαχείριση και συντήρηση, εγκατεστημένης ισχύος ενός γιγαβάτ με μπαταρίες για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 200 μεγαβάτ.

Η συμφωνία προβλέπει την τοποθέτηση συνολικά έξι εκατομμυρίων πάνελ, συσκευές παρακολούθησης του ηλιακού φωτός, μπαταρίες και τον σχετικό εξοπλισμό για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hyundai, Χιόν Σονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανέφερε ότι οι σταθμοί αυτοί θα παράγουν ετησίως την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας την οποία σήμερα η Σερβία αναγκάζεται να εισάγει.

Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να αρχίσει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Σερβία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, δεσμεύτηκε το 2020 ότι θα λάβει μέτρα για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση και μέχρι το 2050 θα απαλλαγεί οριστικά από τη χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα, σχεδόν το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν λιγνίτη, το 26% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μόνο το 4% από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος και ο ήλιος.