(JIP) για την επιτάχυνση έργων δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) μέσω της δημιουργίας βιομηχανικών κατευθυντήριων γραμμών (guidelines) για τις προδιαγραφές CO2.
Η Wood δημιούργησε την JIP για να συγκεντρώσει τη βιομηχανική έρευνα και την εμπειρία των φορέων εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στον τομέα CCUS με στόχο τον προσδιορισμό των επιπτώσεων του ακάθαρτου CO2 (impure CO2) στις υπάρχουσες αλυσίδες δέσμευσης άνθρακα.
Τα ευρήματα από τη συνεργασία προσδιόρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν από τη δέσμευση CO2 σε όλα τα στάδια, από τη μεταφορά έως την αποθήκευση και την τελική χρήση.
Σύμφωνα με την Wood, οι κατευθυντήριες γραμμές είναι οι πρώτες του είδους τους που επικεντρώνονται στον αντίκτυπο των προσμείξεων του CO2 σε ολόκληρη την αλυσίδα CCUS. Ο προσδιορισμός αυτών των δεδομένων επέτρεψε την ανάπτυξη guidelines για την επιβεβαίωση των conditioning standards που απαιτούνται για την τήρηση της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη παραγωγή CCUS.
Οι συμμετοχές και η σημασία
Εκτός από την Wood, στην JIP μετέχουν οι Aramco, Equinor, Fluxys, Gassco, Harbour Energy, Mitsubishi Heavy Industries, Net Zero Technology Centre, OMV, Petronas, Shell και TotalEnergies.
Στο πλαίσιο της JIP συγκεντρώθηκαν επίσης εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας και της έρευνας,όπως οι DNV, Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, IFE, NGI, NPL και TÜV SÜD National Engineering Laboratory (NEL), με την υποστήριξη πολλών προμηθευτών εξοπλισμού.
«Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στη βιομηχανία προσφέροντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό προδιαγραφών του CO2. Τα έργα CCUS θα διαδραματίσουν αναμφίβολα κρίσιμο ρόλο στη μείωση των εκπομπών από τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα υποστηρίξουν τον ασφαλή και αποτελεσματικό σχεδιασμό των έργων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους λειτουργικούς κινδύνους» δήλωσε ο Azad Hessamodini, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Wood.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες η Wood ανακοίνωσε πως προωθεί τρία έργα CCS στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS), τα οποία συνδυαστικά μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 21 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, το ισοδύναμο σχεδόν των μισών συνολικών εκπομπών CO2 της Νορβηγίας το 2023 (46,6 εκατομμύρια τόνοι).
Οι άδειες CCS ανήκουν στις Sval, Storegga και Vår Energi (για το Trudvang), Wintershall Dea και Total (για το Luna) και Wintershall Dea και Altera (για το Havstjerne).
newmoney.gr