Σιγκαπούρη: Προκήρυξη για Αγορά ενός Ηλεκτρικού, Αυτόνομου Σκάφους Περιπολίας με Μπαταρία

Σιγκαπούρη: Προκήρυξη για Αγορά ενός Ηλεκτρικού, Αυτόνομου Σκάφους Περιπολίας με Μπαταρία
energia.gr
Πεμ, 17 Οκτωβρίου 2024 - 12:22

Η Σιγκαπούρη παρουσίασε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός μοναδικού στο είδος του ηλεκτρικού περιπολικού σκάφους (e-PC), μια εξέλιξη που αποτελεί μέρος των προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα και ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων. Η χώρα υλοποιεί σχέδια για να διασφαλίσει ότι μέχρι το 2030, όλα τα νέα λιμενικά σκάφη που θα επιχειρούν στα χωρικά της ύδατα θα είναι πλήρως ηλεκτρικά, ικανά να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα B100 ή συμβατά με καθαρά καύσιμα όπως το υδρογόνο.

Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA) εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού περιπολικού σκάφους για την αποτελεσματική λειτουργία στις περιοχές των ποταμών και των χωρικών της υδάτων. Μεταξύ άλλων, το σκάφος θα χρησιμοποιείται για περιπολίες, επιτήρηση, μεταφορά προσωπικού, επιχειρήσεις επιβίβασης και έρευνας και διάσωσης. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον έλεγχο πετρελαϊκών/χημικών διαρροών, την πυρόσβεση μικρών σκαφών, τη μεταφορά τραυματιών και τη ρυμούλκηση και ώθηση μικρών σκαφών.

Το σκάφος 17 μέτρων θα έχει χώρο για 12 μέλη πληρώματος, ταχύτητα πλεύσης 25 κόμβων για 2 ώρες και επιχειρησιακή ταχύτητα 10 κόμβων για 10 ώρες για επιχειρήσεις ρουτίνας. Το σκάφος αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2028. Η MPA αναμένει ότι το e-PC θα είναι επαναστατικό όσον αφορά την ασφάλεια, την ευελιξία, την ενεργειακή απόδοση, τη σταθερότητα και την επιβιωσιμότητα, εκτός από την πρόωση με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η λιμενική αρχή θέλει επίσης τα σκάφη να έχουν αυτόνομες και ψηφιακές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της απομακρυσμένης λειτουργίας από κέντρα ελέγχου στην ξηρά και προηγμένα συστήματα ανίχνευσης συγκρούσεων. Όσον αφορά τη γάστρα, η προκήρυξη ζητά έναν αποδεδειγμένο ή παράγωγο σχεδιασμό μορφής γάστρας με χαμηλή αντίσταση γάστρας για την ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης ισχύος.