Ένας αγωγός στο βασικό συγκρότημα του νησιού Kharg του Ιράν υπέστη διαρροή σε θέση περίπου τέσσερα μίλια από την ακτή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Το IRNA ανέφερε ότι η διαρροή του αγωγού εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο και ότι έχουν αναπτυχθεί μέσα απόκρισης. Μια έρευνα υπερπτήσεων με drone εντόπισε δύο ακόμη κηλίδες, είπε ο οργανισμός, και αυτά τα πρόσθετα λοφία αντιμετωπίζονται επίσης.

Ένα σκάφος ανταπόκρισης, το Naji 23, στάλθηκε στη σκηνή για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία καθαρισμού "side boom". Μια εικόνα που παρασχέθηκε από το IRNA φάνηκε να δείχνει το σκάφος να λειτουργεί με μπούμπες ψεκαστήρα διασποράς και στις δύο πλευρές. 

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της ρύπανσης και ο πλήρης καθαρισμός της περιοχής και η κατάσταση στην περιοχή παρακολουθείται συνεχώς», δήλωσε ο περιφερειακός γενικός διευθυντής λιμένων Μοχάμεντ Σακίμπι Νασάμπ.

Στην περιοχή παρατηρούνται συχνές διαρροές από την υποδομή του τερματικού σταθμού και τις εργασίες μεταφοράς του, οι οποίες διαχειρίζονται τη συντριπτική πλειοψηφία των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία συμβούλων ενεργειακής ναυτιλίας TankerTrackers.com σημείωσε ότι αυτές οι διαρροές είναι συνήθως ορατές από το διάστημα, ακόμη και σε απαρχαιωμένες δορυφορικές εικόνες. Η τελευταία κυκλοφορία λαδιού είναι τόσο ρουτίνα που "λέγεται Τετάρτη", αστειεύτηκε η εταιρεία. 

Η διαρροή έχει προκαλέσει εικασίες για την πιθανότητα κρυφής δράσης κατά των ενεργειακών συμφερόντων του Ιράν. Το Ισραήλ αναμένεται ευρέως να χτυπήσει το Ιράν ως αντίποινα για την ιρανική πυραυλική επίθεση του περασμένου μήνα, την οποία η Τεχεράνη εξαπέλυσε ως αντίποινα για τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της ιρανικής ομάδας πληρεξουσίων Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην επιτεθεί στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν, η οποία παράγει περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.