O εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, γνωστοποίησε χθες πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση απαιτώντας να ενεργήσει για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εντός 30 ημερών, αλλιώς κινδυνεύει να παραβιάσει τους νόμους των ΗΠΑ που διέπουν την ξένη στρατιωτική βοήθεια

Το κείμενο, που φέρει την υπογραφή του ίδιου του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει σε τουλάχιστον 350 φορτηγά την ημέρα να εισέρχονται στη Γάζα μέσω και των τεσσάρων μεγάλων εισόδων, καθώς και να ανοίξει μια πέμπτη.

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που έχουμε περιγράψει και συστήσει και το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θα είναι μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Μίλερ, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες αν το Ισραήλ δεν πειθαρχήσει, απάντησε πως «δεν θέλω να μιλήσω σήμερα γι’ αυτό», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της απλόχερης μέχρι τώρα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.


Στο μεταξύ, σε μετωπική σύγκρουση φαίνεται να οδεύουν οι σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Eθνη, τα οποία απέρριψαν την αξίωση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τα σύνορα με τον Λίβανο και καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις επανειλημμένες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον κυανοκράνων, πέντε από τους οποίους έχουν τραυματιστεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, Ζαν-Πιερ Λακρουά, δήλωσε ότι η απόφαση να μείνουν στις θέσεις τους οι κυανόκρανοι της UNIFIL έχει την πλήρη υποστήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και των χωρών που συνεισφέρουν στην πολυεθνική δύναμη. Νωρίτερα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου είχαν εκφράσει με ομόφωνη απόφασή τους την έντονη ανησυχία τους για τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό θέσεις των κυανοκράνων. «Απολύτως αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των ισραηλινών στρατευμάτων η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί εντός των προσεχών ημερών τον Λίβανο.

Βουλευτές, υποστηρικτές του Χαμενεΐ ζητούν αναθεώρηση του δόγματος εθνικής ασφαλείας, ώστε να εξοπλιστεί το Ιράν με πυρηνικά όπλα.Ανησυχία έχουν προκαλέσει και οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο, που έπληξαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα και χριστιανικό χωριό στο βόρειο τμήμα της χώρας, διευρύνοντας το πεδίο των πληγμάτων, που μέχρι τώρα περιορίζονταν στα κυριότερα ορμητήρια της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, την κοιλάδα Μπεκάα και τις νότιες παραμεθόριες περιοχές. Από τον αιφνιδιαστικό βομβαρδισμό στο χωριό Αϊτού έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, όπως ανέφερε στη Γενεύη εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, στο τρίτο τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, κάλεσε το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, υποσχόμενος ότι «μετά την εκεχειρία οι έποικοι (δηλαδή οι Ισραηλινοί) θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους στον βορρά». Αν δεν επιτευχθεί αυτό, προειδοποίησε ο Κασέμ, «από τη στιγμή που εκείνοι χτυπούν σε όλο τον Λίβανο, θα χτυπάμε κι εμείς σε όλο το Ισραήλ».

Σε φάση κλιμάκωσης βρίσκονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στο Ιράν, 39 σκληροπυρηνικοί βουλευτές, υποστηρικτές του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, υπέγραψαν κείμενο που ζητεί την αναθεώρηση του δόγματος εθνικής ασφαλείας, ώστε να εξοπλιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία με πυρηνικά όπλα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")