Βρετανία: Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για Πράσινες Ανακαινίσεις Αξίας 1 Δισεκατομμυρίου Λιρών

Βρετανία: Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για Πράσινες Ανακαινίσεις Αξίας 1 Δισεκατομμυρίου Λιρών
energia.gr
Παρ, 18 Οκτωβρίου 2024 - 18:13

Μία νέα μεγάλη επένδυση προς τον στόχο της πράσινης μετάβασης ανακοινώθηκε στη Βρετανία, με το ποσό να ξεπερνά το 1 δις λίρες. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της Βρετανίας, σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς τραπεζικούς κολοσσούς Barclays και Lloyds, θα προσφέρουν δάνεια άνω το 1 δις λιρών συνολικά για έργα θερμομόνωσης και θέρμανσης χαμηλών ρύπων σε φτωχότερα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα θα προσφέρουν από 500 εκατομμύρια λίρες έκαστο, με το βρετανικό δημόσιο να προσφέρει εγγυήσεις ύψους 750 εκατομμυρίων λιρών. Τα ποσά αυτά θα δοθούν σε παρόχους κοινωνικών κατοικιών, οι οποίοι είναι συνήθως τοπικά συμβούλια ή ενώσεις. Ο μεγάλος όγκος αυτών των κατοικιών όταν συνυπολογίζονται σημαίνει πως η χρηματοδότηση μπορεί να ωφελήσει πολλά περισσότερα νοικοκυριά ταυτόχρονα.


Όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, το 15% των κατοικιών στη Βρετανία αποτελείται από φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία ζουν σε συνθήκες ‘φτώχειας καυσίμων’ δηλαδή ξοδεύουν άνω του 10% των εσόδων τους για τις τιμές της ενέργειας. Το 39% των ενοικιαζόμενων κοινωνικών κατοικιών χρήζουν σχετικών ανακαινίσεων καθώς έχουν πολύ χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα. Το 15% των ρύπων της Βρετανίας προέρχεται από τη θέρμανση των σπιτιών.


Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα μόνο από τα σχέδια του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου της Βρετανίας, το οποίο στοχεύει να επενδύσει τουλάχιστον 27 δις λίρες σε αναπτυξιακά έργα, με τον στόχο να συγκεντρώσει εξίσου μεγάλα ποσά από ιδιωτικές επενδύσεις. Τα φιλόδοξα αυτά σχέδια είναι απαραίτητα, δεδομένου του εδάφους που καλείται να καλύψει η Βρετανία μέσα στην επόμενη 25ετία ώστε να επιτύχει μηδενικές εκπομπές.