Ο Πούτιν χαρακτήρισε την Κίνα στρατηγικό σύμμαχο της Ρωσίας και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δημιουργεί εντάσεις στην Ασία απειλώντας τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η ομάδα BRICS είναι ανοικτή στην ένταξη νέων μελών και ότι καμία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί δεν θα αποκλειστεί. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα BRICS έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Στο μεταξύ, η Ρωσία προσκάλεσε τον πρόεδρο του κράτους της Παλαιστίνης (Παλαιστινιακής Αρχής), Μαχμούντ Αμπάς, να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Πούτιν. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της Ρωσίας για μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Ακόμη, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόωρο να γίνεται συζήτηση για ενιαίο νόμισμα των BRICS. "Το ενιαίο νόμισμα απαιτεί υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης για τα μέλη των BRICS. Θα ενισχύσουμε τη νέα τράπεζα των BRICS".
Σχολιάζοντας πιθανές ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία, ο Πούτιν είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να άρει την απαγόρευση των συνομιλιών με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία, αλλά στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πότε η Ρωσία θα επικρατήσει έναντι της Ουκρανίας στον πόλεμο, αλλά σημείωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας είναι έτοιμες να συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να νικήσουν.
Ο Πούτιν είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα γίνονται όλο και προηγμένα τεχνολογικά σε έναν πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ, τον οποίο η συμμαχία διεξάγει χρησιμοποιώντας ουκρανικά στρατεύματα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και η συζήτηση για το ενδεχόμενο να το κάνει το Κίεβο είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην κοινή πρόταση Κίνας και Βραζιλίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είπε ότι είναι "ισορροπημένη" και μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης. Η πρόταση Κίνας –Βραζιλίας, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, προτείνει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επανέναρξη του απευθείας διαλόγου χωρίς να απαιτείται η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απορρίψει την πρωτοβουλία αυτή λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων ασφαλείας της Μόσχας, τα οποία όπως είπε είναι ύψιστης σημασίας στην Ουκρανία και ότι είναι αδύνατον να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα κατά της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος σχολιάζοντας τις ανησυχίες για έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είπε ότι οι συμβιβασμοί μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν είναι δυνατοί, αλλά θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, όπως και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αν αυτές ενδιαφέρονται.
"Αν αυτό είναι ζητούμενο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε επαφή και με τις δύο πλευρές για να βοηθήσουμε να βρεθούν αυτοί οι συμβιβασμοί", είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει επαφές και με το Ισραήλ και με το Ιράν, όπως και την επιθυμία "να σταματήσει αυτή η ατελείωτη ανταλλαγή χτυπημάτων κάποια στιγμή" όπως "και να βρεθούν τέτοιοι τρόποι επίλυσης της κατάστασης που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές".