Οι Πολίτες της ΕΕ Μπορούν να Κινηθούν Νομικά για Προβλήματα Υγείας που Προκλήθηκαν από Ρύπους

Οι Πολίτες της ΕΕ Μπορούν να Κινηθούν Νομικά για Προβλήματα Υγείας που Προκλήθηκαν από Ρύπους
energia.gr
Δευ, 21 Οκτωβρίου 2024 - 12:42

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αναπνευστικές ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του αέρα, ενώ εκατομμύρια άλλοι αρρωσταίνουν. Τώρα, οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να είναι σε θέση να διεκδικήσουν

αποζημιώσεις για προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη μη τήρηση των ορίων ρύπανσης.

Μόνο στην Ισπανία, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι λέγεται ότι πέθαναν από παρόμοια αίτια πέρυσι (με τα «αιωρούμενα σωματίδια» να αναφέρονται ως ο συγκεκριμένος ένοχος).

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν αυτές οι μεγάλες απώλειες, τέθηκε σε ισχύ νέα νομοθεσία που θέτει νέα, αυστηρότερα όρια εκπομπών. Αυτά είναι: από 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ετησίως (μg/m3) σε 10 μg/m3 για τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2.5 και από 40 μg/m3 σε 20 μg/m3 για το διοξείδιο του αζώτου (NO₂). Το όριο για το διοξείδιο του θείου (SO₂) ορίζεται σε 20 µg/m3. Τόσο τα PM 2.5 όσο και τα NO₂ είναι δύο από τις ουσίες που έχουν προσδιοριστεί ως οι πλέον επιβλαβείς για την υγεία όσον αφορά τον αέρα της πόλης.

Αυτά τα ετήσια όρια πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τηρηθούν έως το 2030, αλλά δεν αποτελούν την πραγματική καινοτομία αυτής της νέας πολιτικής. Δηλαδή: εάν το κράτος μέλος της ΕΕ δεν επιτύχει αυτούς τους στόχους εκπομπών και οι κάτοικοί του αρρωστήσουν, θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση και να αποζημιωθούν εάν η υγεία τους έχει υποστεί βλάβη από τη μη συμμόρφωση.

Εκτός από αυτή την αποζημίωση, η ΕΕ έχει εξουσιοδοτηθεί να επιβάλλει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με αυτόν τον κανονισμό.

Αυτός ο τελευταίος γύρος κανονισμών για τις εκπομπές στοχεύει στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Εάν επιτευχθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πιστεύει ότι θα μειωθούν σημαντικά οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι που συμβαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης.

Αυτή η τελευταία νομοθεσία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει το σωστό, βάζοντας την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών πάνω από τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις των εταιρειών. Εταιρείες όπως η BMW, για να το σκεφτούμε, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Oliver Zipse, περιέγραψε πρόσφατα την επερχόμενη απαγόρευση των ICE της ΕΕ ως «μη ρεαλιστική πλέον».

Είναι, όμως, επειδή, ενώ τα χρήματα είναι ένα επινοημένο πράγμα, οι ανθρώπινες ζωές είναι πραγματικές ... και τίθενται σε κίνδυνο (με περισσότερους από έναν τρόπους). Οπότε, ξέρετε, ελπίζουμε όλοι να ξυπνήσουν και να κάνουν το σωστό εδώ. - Όσο ζοφερές κι αν φαίνονται οι πιθανότητες να συμβεί αυτό.