Το Ιράν... Διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ για την Ενδεχόμενη Επίθεση του Ισραήλ κατά των Πυρηνικών Εγκαταστάσεων

Το Ιράν... Διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ για την Ενδεχόμενη Επίθεση του Ισραήλ κατά των Πυρηνικών Εγκαταστάσεων
energia.gr
Δευ, 21 Οκτωβρίου 2024 - 20:00

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε το Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας επισήμως την επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Στην επιστολή καλεί τον ΔΟΑΕ να προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν είναι μόνο παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά παραβιάζει και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η επιστολή προς τον διεθνή οργανισμό, που είναι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, γίνεται καθώς ανώνυμες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, εάν το πυρηνικό πρόγραμμα δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ. Την απειλή για ανάπτυξη πυρηνικού όπλου φέρεται να έχουν ζητήσει με επιστολή τους 35 βουλευτές προς την επιτροπή εθνικής ασφάλειας του Ιράν, ζητώντας να επανεξεταστεί η αντίθεση της ηγεσίας στην ανάπτυξη βόμβας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ισμαήλ Μπακαεί, επέμεινε ότι το Ιράν δεν έχει σχέδιο να αλλάξει το διάταγμα ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων που εξέδωσε ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ήδη από το 2003, σημειώνοντας ότι ο φετφάς αυτός βασίζεται τόσο στην ισλαμική διδασκαλία όσο και στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Μετά τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ σχετικά με το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στο Ιράν (ανεξάρτητα αν στόχος ήταν να αποτραπεί μια μεγάλη επίθεση από το Ισραήλ ή να πιεστεί το Ιράν να υποχωρήσει) έχει αυξήσει την ανησυχία στην Τεχεράνη για το ενδεχόμενο να πληγούν πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ δεν δείχνει εμπιστοσύνη και στις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ δεν θα στοχεύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη απάντηση του Ιράν σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση ήταν ήδη σε ισχύ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, επισκεπτόμενος το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο Ισραήλ και να εξηγήσει την υποστήριξη του Ιράν στον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» στον Λίβανο και τη Γάζα. Επιζητεί να λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα κράτη του Κόλπου δεν θα συνεργαστούν σε καμία ισραηλινή επίθεση στο Ιράν επιτρέποντας τη χρήση του εναέριου χώρου τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι οι χώρες της περιοχής, κατανοώντας την ευαισθησία της περιοχής και τις συνθήκες, δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί ο χώρος τους για επίθεση σε μια ισλαμική χώρα».