Πυρηνική Ενέργεια: Με Διεθνείς Παρουσίες Αλλά και τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Ημερίδα Έθεσε το Ενεργειακό Θέμα – Ταμπού στην Ελλάδα

Πυρηνική Ενέργεια: Με Διεθνείς Παρουσίες Αλλά και τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Ημερίδα Έθεσε το Ενεργειακό Θέμα – Ταμπού στην Ελλάδα
energia.gr
Δευ, 21 Οκτωβρίου 2024 - 20:12

Hμερίδα με θέμα-ταμπού μέχρι τώρα για την εγχώρια ενεργειακή ατζέντα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, στο Impact Hub στου Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας. Η ημερίδα, με τίτλο, «Προοπτική Χρήσης της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα» είχε ως ομιλητές μερικούς από τους κορυφαίους εκπροσώπους του τομέα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, ενώ αίσθηση προκάλεσε το ότι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας. κ. Νίκος Τσάφος, ο οποίος, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι 

η «πυρηνική επιλογή» δεν εντάσσεται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί στενά, όπως οφείλει, τις διεθνείς εξελίξεις και στον τομέα αυτό.

Διοργανωτής του πρωτοποριακού αυτού Workshop για τα δεδομένα της χώρας μας ήταν η Athlos Energy, μία startup που αναπτύχθηκε το 2024 από δύο Έλληνες πτυχιούχους με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία στην Πυρηνική Μηχανική και τη Φυσική. Ο Στάθης Βλασσόπουλος και ο Διονύσης Χιώνης, οι ιδρυτές της πρώτης ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης στον χώρο της πυρηνικής βιομηχανίας, πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστών ως «μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες» (Small Modular Reactors – SMR).

Το σημερινό Workshop συγκέντρωσε σημαντικούς ομιλητές από τον χώρο της πυρηνικής ενέργειας διεθνώς. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης ήταν εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και συγκεκριμένα, η πυρηνική μηχανικός κ. Fanny Tonos Paniagua (IAEA Division of Nuclear Power). Η πρώτη συνεδρία επικεντρώθηκε στις διεθνείς προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας, με ομιλητές δυναμικά στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Ειδικότερα, μίλησαν οι κκ. Alex Borovskis, συν-ιδρυτής της Helixos, εταιρείας παροχής τεχνικών συμβουλών και υπηρεσιών διαχείρισης, Kalev Kallemets, CEO της εσθονικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Fermi Energia, Berta Picamal Vicente, Διευθύντρια Νομικών και Διεθνών Σχέσεων της nucleareurope, της ένωσης επιχειρήσεων του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ, και Bartosz Sośnik, Chief Nuclear Officer της πολωνικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών σταθμών, Polskie Elektrownie Jądrowe.


Η επόμενη συνεδρία εξέτασε το πώς η χώρα μας θα μπορούσε να αναπτύξει το πρώτο της πυρηνικό πρόγραμμα. Συζητώντας ένα θέμα που ακόμη και σήμερα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα, μολονότι η πυρηνική ενέργεια αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στον διεθνή μας περίγυρο, στη συνεδρία έλαβαν τον λόγο ο επικεφαλής του τομέα πυρηνικής ενέργειας της αμερικανικής νομικής εταιρείας Hunton Andrews Kurth, κ. George Borovas, o Πρόεδρος του ομογενειακού think tank Deon Policy Institute, κ. George Laskaris, ο κ. Mark W. Nelson Managing Director της Radiant Energy Group, εταιρείας συμβούλων που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε θέματα ενεργειακής μετάβασης, καθώς και ο κ. Manuel Pantelias Garcés, πυρηνικός μηχανικός και Venture Capital. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος- συγγραφέας και σύμβουλος επικοινωνίας κ. Αχιλλέας Χεκίμογλου.

 Η τρίτη συνεδρία, με θέμα τις ευκαιρίες και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μία πιθανή ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην χώρα μας, είχε ως κεντρικό ομιλητή (keynote speaker) τον ειδικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας. κ. Νίκο Τσάφο. Ο κ. Τσάφος, παρά τις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το αν η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και τις τάσεις της πυρηνικής τεχνολογίας διεθνώς. Όπως τόνισε, το κόστος κατασκευής και η σχετική αβεβαιότητα για τις διακυμάνσεις του είναι μικρότερο όσον αφορά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες SMR, ενώ τείνει να μειωθεί έτι περαιτέρω. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της την πυρηνική ενέργεια αλλά παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις του κλάδου. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η οποιαδήποτε επιλογή στον τομέα αυτό δεν θα προέλθει από την κυβέρνηση αλλά από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο δικηγόρος κ. Θωμάς Λαμνίδης, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Lamnidis Law Office και Εταίρος του ΙΕΝΕ, ενώ ως ομιλητές συμμετείχαν ο Καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ. Μάριος Αναγνωστάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Δρ Χρήστος Χουσιάδας, και ο Καθηγήτής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Εταίρος του ΙΕΝΕ, Καθηγητής Εμμανουήλ Κακκαράς.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίας, ξεκαθαρίστηκε από τους ομιλητές, αν και το θέμα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι ακόμη ώριμη στην Ελλάδα, ωστόσο είναι κάτι που μελετάται, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι, σε περίπτωση που η χώρα μας προβεί στην επιλογή ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν θα εποπτεύεται από τη ΡΑΑΕΥ αλλά από νέα, εξειδικευμένη Αρχή, όπως συμβαίνει διεθνώς.