ΗΠΑ: Το Πυρηνικό Εργοστάσιο Three Mile Island Ετοιμάζεται για Επανεκκίνηση για την Microsoft

ΗΠΑ: Το Πυρηνικό Εργοστάσιο Three Mile Island Ετοιμάζεται για Επανεκκίνηση για την Microsoft
energia.gr
Τρι, 22 Οκτωβρίου 2024 - 13:32

Η Constellation ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αναβιώσει το μισού αιώνα παλιό Three Mile Island της Constellation Energy στην Πενσυλβάνια με σκοπό την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της Microsoft. Η Microsoft αναμένεται να πληρώσει τουλάχιστον 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σχεδόν το διπλάσιο του τυπικού κόστους

 της ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή, στο πλαίσιο της 20ετούς σύμβασης για την παροχή ενέργειας.

Η συμφωνία δείχνει τα δραστικά μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η Big Tech για να προμηθευτεί ηλεκτρική ενέργεια για την επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης της και την ανάληψη υποχρέωσης από την αμερικανική βιομηχανία ενέργειας να καλύψει αυτή τη ζήτηση.

Η προσπάθεια αποκατάστασης της Μονάδας 1 στο Three Mile Island αναμένεται να απαιτήσει τέσσερα χρόνια, τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες εργαζόμενους για να ολοκληρωθεί το πρωτοφανές έργο της επανεκκίνησης ενός πυρηνικού σταθμού που έχει αποσυρθεί.

Η Constellation έχει ήδη παραγγείλει δαπανηρό εξοπλισμό για το εργοτάξιο και έχει εντοπίσει καύσιμα για τον πυρήνα του αντιδραστήρα της μονάδας, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με στελέχη της εταιρείας, εργολάβους και μια περιήγηση στο εργοτάξιο.

Η επιτυχής αναβίωση του Three Mile Island, το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τη μερική τήξη του 1979 που έριξε ένα σάβανο πάνω από τον πυρηνικό τομέα των ΗΠΑ για δεκαετίες, θα έθετε το εργοστάσιο στην πρώτη γραμμή της αναβίωσης του κλάδου.

Η πυρηνική ενέργεια δημιουργεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Αυτό είναι ελκυστικό για εταιρείες, όπως η Microsoft, που έχουν δεσμευτεί για το κλίμα και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο δημόσιο έλεγχο για την αδηφάγο χρήση ενέργειας.

Η Microsoft θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπογράψει και άλλες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την επανεκκίνηση των κλειστών εργοστασίων, δήλωσε στο Reuters ο Alistair Speirs, ανώτερος διευθυντής της Azure Global Infrastructure της Microsoft.

«Δεν νομίζω ότι τίποτα είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ο Speirs.

Η επανεκκίνηση του Three Mile Island θα παρείχε στο περιφερειακό δίκτυο 835 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας - αρκετή για όλα τα σπίτια της Φιλαδέλφειας - για να αντισταθμίσει την κατανάλωση ενέργειας της Microsoft.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση του εργοστασίου δεν είναι σίγουρη. Το Three Mile Island, το οποίο θα μετονομαστεί σε Crane Clean Energy Complex, εξακολουθεί να απαιτεί τροποποιήσεις αδειοδότησης και αδειοδότηση. Οι τοπικοί ακτιβιστές έχουν επίσης ορκιστεί να πολεμήσουν το έργο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Εάν το σχέδιο υποστεί τις ίδιες μακροχρόνιες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους που έχουν ταλαιπωρήσει σχεδόν κάθε πυρηνική κατασκευή στην ιστορία της χώρας, θα μπορούσε να εμποδίσει άλλες συμφωνίες και να αναστείλει την προσπάθεια της Big Tech να επεκταθεί γρήγορα, λένε ειδικοί σε θέματα ενέργειας.

Νωρίτερα φέτος, η Constellation ολοκλήρωσε τις αρχικές δοκιμές της Μονάδας 1 του εργοστασίου για να διαπιστώσει αν ήταν οικονομικά λογικό να την αναστήσει.

Αφού έμαθε ότι η κεντρική γεννήτρια, η αντικατάσταση της οποίας θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ήταν σε ισχυρή κατάσταση, η εταιρεία προχώρησε στο σχέδιό της.

«Έχουμε μια απόλυτα έτοιμη κεντρική γεννήτρια που περιμένει απλώς την υπόλοιπη μονάδα να ξεκινήσει», δήλωσε ο Smith, στεκόμενος μπροστά σε μια σειρά από τεράστιες τουρμπίνες.

Περίπου χίλιοι ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, σωληνουργοί και άλλοι τεχνίτες αναμένεται να αναπτυχθούν στο εργοτάξιο, δήλωσε ο Rob Bair, πρόεδρος της Pennsylvania Building Trades.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2025 με την αποκατάσταση των δύο πύργων ψύξης ύψους 113 μέτρων (370 ποδών), οι οποίοι απογυμνώθηκαν μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.

«Υπάρχει ένας τόνος εξοπλισμού που πρέπει να επιστρέψει σε αυτούς τους πύργους», δήλωσε ο Bair, ο πατέρας του οποίου βοήθησε στην κατασκευή της Μονάδας 1, η οποία άνοιξε το 1974.

Οι εργάτες θα πρέπει να φτάσουν στην κορυφή των πύργων για να εγκαταστήσουν φωτισμό και να επαναφέρουν τα κτίρια από το εσωτερικό τους. Οι βάσεις των κατασκευών, οι οποίες κάποτε ήταν κατασκευασμένες από κόκκινο ξύλο, θα ανακαινιστούν με σύγχρονα υλικά.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό της μονάδας: θα αντικατασταθεί ορισμένος σημαντικός εξοπλισμός. Η Constellation παρήγγειλε πρόσφατα τον κύριο μετασχηματιστή της εγκατάστασης, ο οποίος αναμένεται να κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης, και θα παραδοθεί το 2027.

Οι σωληνώσεις και οι ηλεκτρικές εργασίες, το πλύσιμο των συμπυκνωτών και ο καθαρισμός των γεννητριών ρεύματος, θα είναι μεταξύ των επόμενων εργασιών. Μια δεξαμενή ενός εκατομμυρίου γαλονιών θα γεμίσει με νερό.

Με αναλογική αίθουσα ελέγχου

Μεγάλο μέρος της αναλογικής αίθουσας ελέγχου, με πίνακα που εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, θα παραμείνει το ίδιο. Ένα πλεονέκτημα της διατήρησης του αναλογικού συστήματος είναι ότι θα είναι πιο ασφαλές από κυβερνοεπιθέσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η εταιρεία έχει αναθέσει το σχεδιασμό του καυσίμου για τον πυρήνα του αντιδραστήρα, δήλωσε ο Bryan Hanson, επικεφαλής της Constellation για τη δημιουργία νέων καυσίμων. Ο πυρήνας περιέχει το εμπλουτισμένο ουράνιο, την πηγή καυσίμου για το εργοστάσιο, στοιβαγμένο σε σφαιρίδια και σφραγισμένο σε σωλήνες.

Η Constellation, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αμερικανικός φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών, θα αξιοποιήσει το καύσιμο από τα υπάρχοντα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου ως ένα από τα τελευταία βήματα πριν από την έναρξη λειτουργίας.

Η προσπάθεια αποτελεί μέρος της πρόσφατης ανάκαμψης της αμερικανικής πυρηνικής ενέργειας, η οποία υπέφερε από τον ανταγωνισμό των φθηνών καυσίμων και τους φόβους για τήξεις, δήλωσε ο John Ciampaglia, διευθύνων σύμβουλος της Sprott Asset Management, η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο ταμείο φυσικού ουρανίου.

Στο Μίσιγκαν, η Holtec βρίσκεται στη διαδικασία προσπάθειας επανεκκίνησης ενός άλλου αντιδραστήρα.

Η τιμή της μετοχής της Constellation έχει αυξηθεί κατά 135% μέχρι στιγμής φέτος εν μέσω νέων προβλέψεων για ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και διπλασιασμό της ζήτησης των κέντρων δεδομένων μέχρι το 2030.