Η Δύση «Υπνοβατεί» σε Πυρηνικό Πόλεμο

Η Δύση «Υπνοβατεί» σε Πυρηνικό Πόλεμο
του Δημήτρη Παπαϊωάννου
Τρι, 22 Οκτωβρίου 2024 - 14:23

Δεν πρέπει να απορεί πραγματικά κανείς γιατί τα πράγματα έφτασαν εκεί που έφτασαν, εδώ και μήνες μέλη της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ συζητούν το αν θα δώσουν στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους τύπου κρουζ, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους ώστε ο στρατός του Κιέβου να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στην ρωσική επικράτεια και εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας

To σίγουρο είναι ότι έχουν περάσει πολλοί μήνες πολέμου στην Ουκρανία, από τότε που ο κατά τα άλλα αφελής Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προέβλεπε ότι αν ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Στρατός προσέφερε κράνη και μόνο κράνη στον Ουκρανικό, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση του πολέμου, και από την εκτίμηση του Προέδρου Μπάιντεν ότι αν οι ΗΠΑ δώριζαν άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη στους Ουκρανούς, ο κόσμος θα ερχόταν πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν τω μεταξύ εκατοντάδες δυτικά άρματα μάχης έχουν ενταχθεί στις τάξεις του στρατού των Ουκρανών, όπως και δεκάδες δυτικά πολεμικά αεροσκάφη. Και καθώς η Δύση συζητά αν θα δώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται πλέον ότι δεν ανησυχεί, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι δεν τον απασχολεί τι θα πράξει ο Πρόεδρος Πούτιν, φορώντας για την περίσταση ένα πικρό χαμόγελο γηρασμένου cowboy.

Ξένοι ηγέτες, διπλωμάτες και αναλυτές υποστηρίζουν όμως ότι καλύτερα θα ήταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν να ανησυχεί για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν ντράπηκε ποτέ να κάνει ευθεία αναφορά στα πυρηνικά όπλα, και θεωρείται σχεδόν από όλους σίγουρο ότι διατηρεί ως άσσο στο μανίκι  του την πυρηνική επιλογή, καθώς η Μόσχα διατηρεί το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με τουλάχιστον 6.000 πυρηνικές κεφαλές. Μπορεί ο συμβατικός στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία να έχει υποστεί απώλειες και να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στον επιχειρησιακό τομέα και στη λογιστική υποστήριξη, το πυρηνικό της όμως οπλοστάσιο διατηρείται ανέπαφο και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η προειδοποίηση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη, ότι η χορήγηση άδειας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, αυτό θα αποτελέσει ευθεία ανάμιξη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που όπως είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα άλλαζε τη φύση αυτού του πολέμου. Ξένοι ηγέτες αλλά και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι θα ήταν πραγματική τρέλα να αγνοήσει κανείς τα λόγια του Πούτιν.

Ανεξάρτητοι αναλυτές επιμένουν ότι οι δυτικές πρωτεύουσες θα πρέπει να παραδειγματιστούν από την συνέπεια της Ρωσίας στο να υλοποιεί τις υποσχέσεις και τις προειδοποιήσεις της, και να απαντά αναλόγως στις απειλές που δέχεται, κάτι το οποίο σίγουρα το γνωρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και η κοινότητα όσων εργάζεται σε αυτές, ακόμη και αν το να πλήξει κάποιος ρωσικά εργοστάσια στα βάθη της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με πυραύλους Storm Shadow, δεν οδηγήσει τελικά σε πυρηνικό πόλεμο, μάλλον δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί τέτοιο ρίσκο. Σίγουρα οι περισσότεροι συμφωνούν ότι, ότι και να συμβαίνει στον κόσμο, το σενάριο αυτό δεν δικαιολογείται. Η Ρωσία διαθέτει επίσης και άλλα μέσα για να επιφέρει ισχυρά πλήγματα και υψηλό κόστος στη Δύση, όπως η παροχή τεχνολογίας για υποβρύχια και πυρηνικά όπλα στη Βόρεια Κορέα, ή την χορήγηση νέας τεχνολογίας και πυρηνικών μυστικών στο Ιράν. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να πλήξει με πυρηνικά όπλα το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών είτε άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, είτε να πλήξει με συμβατικά όπλα άλλους στόχους όπως λιμάνια, αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, εργοστάσια και πετρελαιοπηγές. Εντός τέτοιων συνθηκών, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πιθανόν να τεθούν σε δοκιμασία για να εφαρμόσουν το Άρθρο Πέντε για την υποστήριξη των χωρών μελών που δέχονται επίθεση, που θα έχει ως αποτέλεσμα, είτε να γελοιοποιηθούν είτε να ρισκάρουν μια παγκόσμια πολεμική σύγκρουση.

Όλα όμως τα γεγονότα και οι αποφάσεις φαίνεται να οδηγούν ακριβώς εκεί. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πλέον πολιτικά εκτός παιχνιδιού, και θεωρείται σωματικά και πνευματικά αδύναμος, ενώ η Καμάλα Χάρις ασχολείται κυρίως με την επανεκλογή της, και δεν φαίνεται ικανή να αντιληφθεί την ιστορικότητα της περιόδου που διανύουμε, αλλά και τους κινδύνους και τις αποφάσεις που απαιτούνται για να διασωθεί η Ευρώπη και ο κόσμος από τον πόλεμο. Όλα δείχνουν ότι στην αμερικανική κυβέρνηση επικρατεί πλέον το χάος, χάος το οποίο πλέον δεν μπορεί να κρατηθεί μυστικό, γράφει ο Ραφέλ Πίντο Μπόρχες στην συντηρητική εφημερίδα Νέα Πορτογαλία. Στην Ουάσινγκτων από τη μία υπάρχει η αποκαλούμενη φράξια της λογικής και της μετριοπάθειας η οποία συγκροτείται γύρω από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Ώστιν, και από την άλλη η φιλοπόλεμη φράξια υπό τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κάτι που δείχνει ότι η αμερικανική ελίτ είναι μάλλον διχασμένη και ανερμάτιστη. Η κυβέρνηση των Δημοκρατικών που πουλήθηκε στους Αμερικανούς ψηφοφόρους ως επιστροφή στην ωριμότητα, σήμερα ζει σε ένα φαντασιακό ανύπαρκτο κόσμο. Οι ΗΠΑ και η Δύση φαντάζουν ακέφαλες, η απρόσωπη γραφειοκρατία λειτουργεί ως αντιβασιλέας και ουσιαστικά κυβερνά, την ώρα που ο κόσμος υπνοβατεί προς την καταστροφή. Οι περισσότεροι ηγέτες γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα ο πόλεμος δεν πρόκειται να λήξει με νίκη της Ουκρανίας, αλλά με συμβιβαστική λύση μετά από διαπραγμάτευση, η οποία κανείς δεν γνωρίζει γιατί καθυστερεί, ενώ η καταστροφή πλησιάζει όλο και περισσότερο.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")

Διαβάστε ακόμα