ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι Δικαστικές Διαμάχες Μεταξύ της Βιομηχανίας Ορυκτών Καυσίμων και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι Δικαστικές Διαμάχες Μεταξύ της Βιομηχανίας Ορυκτών Καυσίμων και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
energia.gr
Τρι, 22 Οκτωβρίου 2024 - 17:33

Με μία προσωρινή νίκη για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ξεκίνησε η εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την απρόσκοπτη συνέχιση των εξορύξεων στον Κόλπο του Μεξικού. Παράλληλα, στο κοντινό Τέξας, μία άλλη υπόθεση αναμένεται να επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες, κατόπιν υποβολής έφεσης από μία εταιρεία LNG

Το μέλλον των επενδύσεων σε υδρογονάνθρακες θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στα Διοικητικά Συμβούλια, όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά. Πιο συγκεκριμένα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μέριλαντ ανακοίνωσε χθες πως δίνει περιθώριο 7 μηνών στην Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ προκειμένου να εκδώσει νέους κανονισμούς σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων ειδών στον Κόλπο του Μεξικού. Οι ισχύοντες κανονισμοί λήγουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο και θεωρούνται ανεπαρκείς για την ασφάλεια απειλούμενων ειδών, όπως οι φάλαινες Ράις.


Το μέλλον των κανονισμών αναγάγει σε μήλον της έριδος μεταξύ των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι επιχειρήσεις υδρογοναθράκων θεωρούσαν πως η λήξη των κανονισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σήμαινε την ουσιαστική παύση των εξορύξεων στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με το επιχείρημά τους, η διακοπή των εξορύξεων θα οδηγούσε σε περικοπές των θέσεων εργασίας στις τοπικές υποδομές και οικονομικές ζημιές ύψους 2,8 δις δολαρίων.


Από την άλλη πλευρά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν καταφέρει την ακύρωση των υφιστάμενων κανονισμών μέσω μίας άλλης δικαστικής απόφασης τον Αύγουστο, με το σκεπτικό πως το ισχύον πλαίσιο ήταν ελλιπές. Ωστόσο, η δήλωση της Εθνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Αλιείας πως αδυνατεί να εκδώσει νέους κανονισμούς πριν το τέλος του έτους, σήμανε μία νέα δικαστική διαμάχη μεταξύ των πετρελαϊκών συμφερόντων και των περιβαλλοντικών ακτιβιστών. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγόρησαν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τρομολαγνεία, εξηγώντας πως η θεσμοθέτηση νέων κανονισμών δεν στοχοποιεί τη βιομηχανία υδρογονανθράκων αλλά προστατεύει τα ευάλωτα θαλάσσια είδη.


Πέραν αυτών, στο γειτονικό Τέξας, η διαχειρίστρια έργων ΥΦΑ NextDecade κατέθεσε έφεση κατά μίας απόφασης που ακύρωνε την άδειά της για την κατασκευή μίας νέας μονάδας κόστους 18 δις δολαρίων στην πολιτεία. Η αρχική υπόθεση είχε ξεκινήσει με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών ομάδων που δήλωναν ότι οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ δεν είχαν λάβει υπόψη τις ατμοσφαιρικές εκπομπές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

 

Η πρωτοβάθμια απόφαση που ακύρωνε την άδεια της NextDecade είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο και είχε προκαλέσει δραματική πτώση των μετοχών της εταιρείας. Η διοίκηση της επιχείρησης είχε προειδοποιήσει πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για όλες τις μελλοντικές επενδύσεις LNG και παρόμοιων έργων.