ΕΒΙΚΕΝ: Δυσμενέστερο για τις Επιλέξιμες Βιομηχανίες το Νέο Καθεστώς Κρατικών Ενισχύσεων Αντιστάθμισης CO2 και TCTF

ΕΒΙΚΕΝ: Δυσμενέστερο για τις Επιλέξιμες Βιομηχανίες το Νέο Καθεστώς Κρατικών Ενισχύσεων Αντιστάθμισης CO2 και TCTF
energia.gr
Τρι, 22 Οκτωβρίου 2024 - 18:49

Σημαντική θα είναι η οικονομική επιβάρυνση για τις επιλέξιμες βιομηχανίες από την ενδεχόμενη επιβολή χαρτοσήμου στα ποσά που δίδονται στο πλαίσιο των μηχανισμών αφενός της Αντιστάθμισης της επιβάρυνσης από το κόστος CO2, αφετέρου του ΤCTF. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΕΒΙΚΕΝ, τονίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι δυσμενέστερες του προηγούμενου καθεστώτος

Όπως εξηγεί η Ένωση της ενεργοβόρου βιομηχανίας, μπορεί, με τη νέα απόφασηςνα μην επιβάλλεται ΦΠΑ στις κρατικές ενισχύσεις, αυτός όμως δεν επιβαρύνει τις βιομηχανίες καθότι συμψηφίζεται. Έτσι, ενώ ως τώρα επιβαλλόταν ΦΠΑ ανεξάρτητα του ύψους αυτού, αντίθετα, με το νέο καθεστώς περικόπτονται τα ποσά που διατίθενται για τις εν λόγω κρατικές ενισχύσεις.

Για το λόγο αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να κατατεθεί διευκρινιστική συμπληρωματική τροπολογία που θα προβλέπει ότι η σχετική διάταξη του νόμου 5135/2024 – και η οποία αφορά τις εξαιρέσεις μη επιβολής ψηφιακού τέλους συναλλαγών - θα έχει έχει αναδρομική ισχύ για το σύνολο των καταβληθέντων ποσών από την 01.01.2023, τα οποία δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου έως και την ημερομηνία έναρξης επιβολής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής.

Εδώ ολόκληρη η επιστολή ΕΒΙΚΕΝ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.