Μετέθεσε για το 2025 ενδεχόμενη αναβάθμιση της χώρας

 
Για το 2025 μετέθεσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s την απόφαση περαιτέρω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Διατηρώντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατώτερη επενδυτική βαθμίδα, παραμένει ένας από τους τέσσερις οίκους που έχουν κάνει το… μισό βήμα χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές ως θετικές (οι άλλοι τρεις είναι η Moody’s, που δεν έχει επιστρέψει την επενδυτική βαθμίδα, η Scope και η R&I). H S&P δεν δημοσίευσε καν έκθεση. Αυτό εκλαμβάνεται από τις αγορές ως «στάση αναμονής» προκειμένου να καταγραφεί η εξέλιξη δύο βασικών δεικτών στους οποίους οι ελεγκτικοί οίκοι ρίχνουν μεγάλο βάρος και είναι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Νέες αναβαθμίσεις

Αν επιβεβαιωθούν οι ελληνικές προβλέψεις για την πορεία αυτών των δεικτών μέσα στο 2025, τότε οι πιθανότητες το 2025 να εξελιχθεί σε έτος νέων αναβαθμίσεων (όχι μόνο από την S&P αλλά και από άλλους οίκους) θα είναι περισσότερες. Μέσα στην εβδομάδα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει αν θα ενσωματωθούν τελικώς στο χρέος (και μάλιστα αναδρομικά από το 2010) οι αναβαλλόμενοι τόκοι. Είναι το ποσό που -σωρευτικά- ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024 κι έχει συμπεριληφθεί στο έλλειμμα, όχι όμως και στο χρέος, καθώς η αρχική συμφωνία ήταν αυτό να γίνει το 2032. Τώρα, προκρίνεται να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Το ονομαστικό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί κατά 13,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του 2024 θα φτάσει κοντά στα 367-368 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτή η απότομη αύξηση μπορεί και να μην επηρεάσει την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι:

1. Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5 δισ. ευρώ για το 2023, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα επόμενα έτη. Αυτό βελτιώνει αισθητά την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, καθώς ανεβαίνει ο παρονομαστής και το κλάσμα μειώνεται.

2. Η πρόωρη εξόφληση χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ που δρομολογείται για το τέλος του 2024, κάτι που μικραίνει τον αριθμητή, άρα και το κλάσμα.

Χρέος προς ΑΕΠ

Με αυτές τις δύο αλλαγές εκτιμάται ότι αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να συγκρατηθεί για το 2024 στο επίπεδο του 153%-154%, χωρίς δηλαδή να υπάρξει επίπτωση συγκριτικά με τις προβλέψεις που έχουν εγγραφεί στο μεσοπρόθεσμο. Αν καταγραφεί, το χρέος θα μειωθεί το 2024 κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2023, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προβλέψεις που έχουν ήδη «επικοινωνηθεί» στις αγορές. Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, φέτος αναμένεται ότι θα κλείσει υψηλότερα και από την αναθεωρημένη πρόβλεψη του 2,4%-2,5%, ανοίγοντας τον δρόμο για καλύτερες επιδόσεις και του χρόνου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")