Τα ορυκτά καύσιμα στις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αναμένεται να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση που βασίζεται στα ευρήματα του Global Integrated Power Tracker. Το ορόσημο αυτό σηματοδοτεί μια

κομβική στιγμή στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου.

Μέχρι τα μέσα του 2024,, 190 γιγαβάτ (GW) μη ορυκτής ισχύος - συμπεριλαμβανομένων της αιολικής, της ηλιακής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας - έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία. Αντίθετα, μόνο 72 GW δυναμικότητας ορυκτών καυσίμων έχει προγραμματιστεί να προστεθούν σε όλο το μπλοκ των BRICS.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ηγούνται αυτής της αλλαγής. Σε όλες τις χώρες των BRICS, 1.550 GW αιολικών και ηλιακών έργων κοινής ωφέλειας βρίσκονται επί του παρόντος σε ανάπτυξη - διπλάσια χωρητικότητα από τα έργα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, οι χώρες BRICS θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν σχεδόν την ανανεώσιμη δυναμικότητά τους έως το 2030, συμβάλλοντας σημαντικά στον παγκόσμιο στόχο του τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας που τέθηκε στην COP28.

Παρά την πρόοδο αυτή, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να έχουν ισχυρά ερείσματα. Κάθε χώρα BRICS, εκτός από την Αιθιοπία, κατασκευάζει επί του παρόντος νέες μονάδες άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Τα έργα αυτά θα μπορούσαν να επεκτείνουν την ικανότητα παραγωγής ορυκτών καυσίμων κατά 36% για τον άνθρακα και κατά 53% για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εάν ολοκληρωθούν, επιβραδύνοντας ενδεχομένως το ρυθμό της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Καθώς οι ισορροπίες μετατοπίζονται, το μέλλον της ενέργειας στις χώρες BRICS θα διαμορφωθεί τόσο από την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και από τη συνεχιζόμενη εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Δείτε την ανάλυση εδώ