Ζελένσκι: Η Παύση Επιθέσεων σε Ενεργειακούς Στόχους θα Οδηγούσε σε Ειρηνευτικές Συνομιλίες

Ζελένσκι: Η Παύση Επιθέσεων σε Ενεργειακούς Στόχους θα Οδηγούσε σε Ειρηνευτικές Συνομιλίες
energia.gr
Τετ, 23 Οκτωβρίου 2024 - 10:50

Η διακοπή των επιθέσεων της Ρωσίας σε ενεργειακούς στόχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος Bολοντίμιρ Ζελένσκι και προτείνει την αμοιβαία παύση των αεροπορικών επιθέσεων σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ως πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου

όπως σημειώνουν οι FT. Το να βάλει τέλος στις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας σε ουκρανικούς ενεργειακούς στόχους και φορτηγά πλοία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Volodymyr Zelenskyy είπε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο τη Δευτέρα ότι «όσον αφορά την ενέργεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η επίτευξη ενός αποτελέσματος σε αυτά τα σημεία θα ήταν ένα μήνυμα ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο».

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για έναν επώδυνο χειμώνα έπειτα από μια σειρά ρωσικών χτυπημάυων με πυραύλους σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που κατέστρεψαν σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ενέργειας της. Η χώρα εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τους πυρηνικούς σταθμούς της και την εισαγωγή ενέργειας από ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν η Μόσχα και το Κίεβο συμφωνήσουν να τερματίσουν τα χτυπήματα στις αντίστοιχες ενεργειακές υποδομές τους, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου.

«Είδαμε κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής (για την ειρήνη) ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια. Με άλλα λόγια: δεν επιτιθέμεθα στις ενεργειακές τους υποδομές, δεν επιτίθενται στη δική μας. Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει στο τέλος της καυτής φάσης του πολέμου; Νομίζω ότι ναι», είπε.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποστεί μια σειρά πληγμάτων τους τελευταίους μήνες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πίεσαν μπροστά σε αρκετές περιοχές κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων, παρά την απροσδόκητη επίθεση του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, όπου τα στρατεύματά της εξακολουθούν να κατέχουν εδάφη.

Οι απώλειες στο πεδίο της μάχης και η προοπτική ενός χειμώνα που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος ώθησαν τον Ζελένσκι να επιταχύνει τις προσπάθειές του να λάβει τη δυτική υποστήριξη για το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο περιλαμβάνει πρόσκληση προς το Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και περαιτέρω εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά.

Αλλά ο Ουκρανός ηγέτης έχει επίσης αντιμετωπιστεί αυξημένη πίεση για να αναζητήσει ένα τέλος στη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ορκιστεί ότι θα τερματίσει τον πόλεμο «την πρώτη μέρα», θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο εάν κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, στις  εκλογές τον επόμενο μήνα.

Η ετοιμότητα της Ρωσίας να διαπραγματευτεί «εξαρτάται πρώτα από τις αμερικανικές εκλογές», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι περίμενε μια «πιο θετική αντίδραση» από την ψήφο των ΗΠΑ. «Όχι επειδή θα υπάρξει νέος πρόεδρος, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των ΗΠΑ είναι στις εκλογές».

Ο Ζελένσκι αρνήθηκε οποιεσδήποτε συζητήσεις με δυτικές χώρες σχετικά με μια συμφωνία γης για ειρήνη που θα έδινε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών που κατέχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία. «Προφανώς, κάποιοι εταίροι μπορεί να το σκεφτούν. Αλλά αυτό δεν το επικοινωνούν απευθείας μέσω εμένα, αλλά μάλλον μέσω των μέσων ενημέρωσης. Σε όλες τις συζητήσεις θέτουμε τώρα το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας και το ισχυρότερο από όλα είναι το ΝΑΤΟ», είπε.

Το προτεινόμενο «πακέτο αποτροπής» ήταν ένας τρόπος για να αντισταθμιστεί η συμφωνία της Ουκρανίας να παραδώσει τα πυρηνικά της όπλα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, είπε ο Ζελένσκι.

Όταν η Ουκρανία εγκατέλειψε το ατομικό της οπλοστάσιο τη δεκαετία του 1990, η Ρωσία υπέγραψε διεθνείς συνθήκες που εγγυώνται τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας. Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αγνόησε αυτά τα έγγραφα όταν διέταξε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022», είπε ο Ζελένσκι. «Δεν έχουμε πυρηνικά όπλα, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ και δεν θα είμαστε στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου. γι' αυτό χρειάζομαι αυτό το πακέτο αποτροπής».

Η Ουκρανία σχεδιάζει μια δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για να συζητήσει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι η Μόσχα θα αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.