ότι «το μεγαλύτερο μέρος» της ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη του 2040 θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «με σημαντική συμβολή της πυρηνικής ενέργειας».
Όμως, τα κράτη που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια και οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει τις επιφυλλάξεις τους για τις θέσεις του εν δυνάμει Επιτρόπου σχετικά με την πηγή αυτή.
Στην απάντησή του, ο Jørgensen αναφέρεται επίσης στις δυνατότητες των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με την κατεύθυνση που του δόθηκε στην επιστολή καθηκόντων από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ωστόσο, πάει και ένα βήμα παραπέρα απ’ την κατεύθυνση που του έδωσε η Πρόεδρος: Μίλησε για τις δυνατότητες της τεχνολογίας να «απεξαρτηθεί από τον άνθρακα όχι μόνο η ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και τομείς που δύσκολα περιορίζονται οι εκπομπές τους, όπως οι μεταφορές, η χημική βιομηχανία και η χαλυβουργία».
Ο Jørgensen εστιάζει επίσης στις αλυσίδες εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή πυρηνική ενέργεια, αναφέροντας την τρέχουσα εξάρτηση της ηπείρου από τη Ρωσία. Υποστηρίζει ότι θα αξιολογήσει κατά πόσον η προσπάθεια της Ευρώπης να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας θα μπορούσε να επεκταθεί και στην αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικής ενέργειας.
Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;
Ο Jørgensen παραμένει, όμως, σε μεγάλο βαθμό αποστασιοποιημένος από το αν οι κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα υποστούν περαιτέρω μεταρρύθμιση υπό την εποπτεία του, αλλά κάνει κάποιους υπαινιγμούς στην απάντησή του.
Τον τελευταίο μήνα, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία πίεζαν για μια ευρωπαϊκή απάντηση στις πρόσφατες απότομες αυξήσεις των τιμών περιφερειακά.
Μετά τη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προτείνει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος».
Ο Jørgensen, στην απάντησή του στο ΕΚ, εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην προηγούμενη μεταρρύθμιση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, λέγοντας ότι η εφαρμογή αυτού του επικαιροποιημένου νόμου «είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή και ασφαλή καθαρή ενέργεια».
Ωστόσο, αναφέρει ότι το σχεδιαζόμενο σχέδιο δράσης του για την προσιτή ενέργεια «θα δώσει επίσης κίνητρα για ευελιξία» και «θα δώσει τα κατάλληλα σήματα γεωγραφικής διαφοροποίησης για επενδύσεις εκεί όπου αυτές χρειάζονται περισσότερο».
Ο Δανός υποψήφιος Επίτροπος δεν διευκρινίζει όμως ποιους μοχλούς πολιτικής μπορεί να συνεπάγεται αυτό, αλλά η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την παροχή ευελιξίας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και την χωροταξική τοποθέτηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
euractiv.gr