Παρά τις προκλήσεις, η περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) επέδειξε ανθεκτικότητα κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, με τα έσοδα από τις δημόσιες εγγραφές να αυξάνονται κατά 45% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της συνολικής ύφεσης της παγκόσμιας αγοράς.
Σύμφωνα με την έκθεση της EY, σημειώθηκε πτώση κατά 14% σε ετήσια βάση στον όγκο των IPOs, οι οποίες ανήλθαν σε 310, αλλά και στα έσοδα κατά 35%, τα οποία έφτασαν τα 24,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ, χωρίς, πάραυτα, να επηρεάζεται η συνολικά θετική εικόνα.
Έξι στις 10 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως χρηματοδοτήθηκαν από PEs και VCs
Η επίμονα χαμηλή δραστηριότητα εξόδου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (privateequity - PE) και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venturecapital - VC) από μετοχές τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε όλο και περισσότερες εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων να εξετάζουν το στάδιο της ρευστοποίησης επενδύσεων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια αναζωπύρωση των υποστηριζόμενων από PEs μεγάλου μεγέθους δημοσίων εγγραφών, αλλά και δημόσιων εγγραφών εταιρειών-unicorns (δηλαδή, startups με εκτιμώμενη αξία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων) που υποστηρίζονται από VCs, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ευνοϊκότερες για την είσοδο υψηλής αξίας εταιρειών στις χρηματιστηριακές αγορές. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, έξι από τις 10 κορυφαίες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, υποστηρίχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από PEs και VCs, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 1/3 των συνολικών παγκόσμιων εσόδων από IPOs.Οι διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές έχουν, επίσης, παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, 77 εταιρείες επέλεξαν να εισαχθούν σε χρηματαγορές του εξωτερικού, έναντι 64 την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% σε ετήσια βάση. Από το 2023, οι εκδότες με έδρα το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν περίπου το 52% των IPOs στα αμερικανικά χρηματιστήρια, σημειώνοντας υψηλό 20ετίας. Ταυτόχρονα, εν μέσω αντιθετικών επιδόσεων μεταξύ των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ και της Κίνας φέτος, η διαφορά αγοραίας αξίας μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε ιστορικό υψηλό, το γ' τρίμηνο.
«Ράλι» σε EMEIA και Αμερικανική ήπειρο, καθώς η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σταθεροποιείται
Από την αρχή του έτους, η περιοχή EMEIA, παρουσίασε διψήφια αύξηση, τόσοστον αριθμό των συμφωνιών, όσο και των εσόδων, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά την μείωση των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, οι αγορές παρέμειναν δυναμικές, συμβάλλοντας στη στήριξη της δραστηριότητας των IPOs, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης αβεβαιότητας, ενώ οι ΗΠΑ και η Ινδία διατήρησαν αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός τυπικά πιο «ήσυχου» τριμήνου.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε σημαντική ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2024. Ξεπερνώντας τις προηγούμενες υφέσεις, η περιοχή συνέβαλε στην αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των δημόσιων εγγραφών κατά 11% αυτό το τρίμηνο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ενισχυμένο ενδιαφέρον για εταιρείες AI
Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερες από 60 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI) εισήχθησαν στο χρηματιστήριο ετησίως, με περίπου τις μισές να παρουσιάζουν κερδοφορία. Περίπου 50 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία δημόσιας εγγραφής, γεγονός που υποδεικνύει το διαρκές ενδιαφέρον για καινοτόμες επενδύσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι προοπτικές δημόσιων εγγραφών το δ’ τρίμηνο του 2024
Για το υπόλοιπο του 2024, η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων. Η αισιοδοξία ενισχύεται από τα χαμηλότερα επιτόκια και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που πιθανόν να ενθαρρύνουν νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο και την αναζωπύρωση της δραστηριότητας σε τομείς «ευαίσθητους» στο κόστος δανεισμού. Μάλιστα, ενδέχεται οι ισχυρές επιδόσεις σε αγορές-κλειδιά της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ινδίας, να συνεχίσουν να στηρίζουν τις δημόσιες εγγραφές.
Οι διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν, ενώ προβλέπονται σημαντικά «ντεμπούτα», ιδίως εταιρειών που υποστηρίζονται από PEs, ή εταιρειών spin-offs και carve-outs, καθώς αναζητούν ένα «παράθυρο» για την είσοδό τους στο χρηματιστήριο.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Παρόλο που ο πληθωρισμός και τα επιτόκια δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, το διεθνές τοπίο δημόσιων εγγραφών γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο εν αναμονή της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, της επίδρασης των παγκόσμιων ενεργειακών προκλήσεων και της γεωπολιτικής αστάθειας. Εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας, ο κατάλληλος χρόνος εισόδου στο χρηματιστήριο, αλλά και μία δυνατή πρόταση δημιουργίας αξίας για τους επενδυτές, είναι ουσιαστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που εξετάζουν τη δημόσια εγγραφή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και, φυσικά, η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην πλειοψηφία των επενδυτικών αποφάσεων. Στην Ελλάδα, η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών από το ξεκίνημα του έτους, σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα θεμελιώδη της χώρας και το αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα».