Η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας TPAO και η αρχή πετρελαίου της Σομαλίας υπέγραψαν συμφωνία για κοινή χερσαία έρευνα υδρογονανθράκων στην αφρικανική χώρα, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ

Ο Μπαϊρακτάρ έκανε δηλώσεις στο πλαίσιο τελετής στο Μογκαντίσου για να καλωσορίσει το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο θα ξεκινήσει την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο.

Είπε ότι η νέα συμφωνία θα διευρύνει τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Σομαλία.

"Με τη συμφωνία αυτή, θα διεξάγουμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χερσαία πεδία της Σομαλίας", είπε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Σομαλίας στην Άγκυρα.

Η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος της σομαλικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Έχει κατασκευάσει σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές και έχει παράσχει υποτροφίες σε Σομαλούς για σπουδές στην Τουρκία.

Το 2017, η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση στο Μογκαντίσου. Παρέχει επίσης εκπαίδευση στον σομαλικό στρατό και την αστυνομία.

(από capital.gr)