Τα στοιχεία της μελέτης υπογραμμίζουν την πτωτική τάση στην αξιολόγηση κριτήριων ESG, με μόνο το 48% των επενδυτών να τα λαμβάνει υπόψη στις επενδυτικές του στρατηγικές, ενώ το ποσοστό αυτό έφθανε στο 66% το 2021.Οι ανησυχίες για τις αποδόσεις βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής, με μόνο το 17% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι οι επενδύσεις ESG είναι πιθανό να βελτιώσουν τις αποδόσεις, από 22% πέρυσι.
Η διαφάνεια και η γνωστοποίηση έχουν αναδειχθεί ως το κύριο θέμα ESG, με το 60% των ερωτηθέντων να το θεωρούν κρίσιμο όταν επενδύουν. Η κλιματική αλλαγή έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η έρευνα αποκαλύπτει και αλλαγές στην βαρύτητα που δίνουν οι επενδυτές στα ESG. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που προηγουμένως μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, έχουν πλέον την ίδια σημασία με τα θέματα διακυβέρνησης, με το ποσοστό και των δύο να ανέρχεται στο 37%. Αντίθετα, οι κοινωνικοί παράγοντες υστερούν και θεωρούνται σημαντικοί μόνο από το 28% των ερωτηθέντων. Αυτή η αλλαγή υπογραμμίζει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση και αποτίμηση της διακυβέρνησης σε βιώσιμες επενδυτικές πρακτικές.
Παρά τη μείωση του συνολικού ενθουσιασμού για το ESG, η έρευνα δείχνει ότι οι νεότεροι επενδυτές κάτω των 45 ετών είναι πιο πιθανό να ενσωματώσουν τις εκτιμήσεις ESG στα χαρτοφυλάκιά τους, σε ποσοστό 53%, σε σύγκριση με το 43% των επενδυτών ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυτή η ηλικιακή ομάδα συνδέει τις επενδύσεις ESG με την κοινωνική ευθύνη, μία στάση που συμμερίζεται το 76% της νεότερης ομάδας έναντι μόλις 48% των μεγαλύτερων ηλικιακά επενδυτών.
Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για το ESG
Ο Nick Britton, διευθυντής έρευνας του AIC, αναλύοντας την συρρίκνωση του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι επενδυτές για το ESG σημειώνει ότι το ESG Attitudes Tracker δείχνει ότι η σχέση των επενδυτών με το ESG συνεχίζει να ελαττώνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι την απορρίπτουν εντελώς. Αξιολογούν τα κομμάτια του ESG που τους αρέσουν και αυτά που δεν τους αρέσουν, και αποφασίζουν αν θέλουν να διατηρήσουν μια μακροπρόθεσμη σχέση με αυτά.
Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας «κουμπώνουν» με μία ακόμη έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα. Σε έρευνα της PwC σε μεγάλες βιομηχανίες με έσοδα άνω των 1 δισ. δολαρίων αναφέρεται ότι τα διοικητικά συμβούλια εστιάζουν όλο και λιγότερο σε θέματα ESG. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο το 47% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι τα θέματα ESG αποτελούν τακτικά μέρος της ατζέντας του συμβουλίου, από 52% πέρυσι και από 55% το 2022. Επιπλέον, ενώ πάνω από το ήμισυ (55%) αναφέρουν ότι τα θέματα ESG αποτελούν μέρος των συζητήσεων του διοικητικού συμβουλίου για τη διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου, αυτό μειώθηκε επίσης από 59% πέρυσι.
Σύμφωνα με την PwC, η φθίνουσα εστίαση στο ESG έρχεται εν μέσω προκλήσεων που σχετίζονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της «ασάφειας που το περιβάλλει» και του «ολοένα και πιο περίπλοκου» περιβάλλοντος που περιβάλλει τα ζητήματα ESG. Η έρευνα διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι το 66% των επικεφαλής των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν συμφώνησε ότι «το ESG σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους» και περισσότερο από το ένα τρίτο συμφώνησαν ότι «το ESG έχει καταστεί ένας παρωχημένος όρος και δεν είναι πλέον πολύτιμος».
(από insider.gr)