Η ταχεία υιοθέτηση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τις χώρες που επιθυμούν να τις κατασκευάσουν και να τις εμπορεύονται, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ. Η έκθεση Energy Technology Perspectives 2024 διαπίστωσε επίσης ότι η μετάβαση παρουσιάζει επίσης δύσκολες αποφάσεις για τις κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν εντάσεις και συμβιβασμούς με βάση τις βιομηχανικές και εμπορικές πολιτικές που επιλέγουν να ακολουθήσουν. Η έκθεση επικεντρώνεται στις προοπτικές των έξι κορυφαίων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που κατασκευάζονται μαζικά: ηλιακά φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες, ηλεκτρολύτες και αντλίες θερμότητας.

Με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, η παγκόσμια αγορά για τις τεχνολογίες αυτές πρόκειται να αυξηθεί από 700 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2023 σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2035 - κοντά στην αξία της παγκόσμιας αγοράς αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, διαπίστωσε ο ΙΕΑ.

Το εμπόριο καθαρών τεχνολογιών αναμένεται επίσης να αυξηθεί απότομα. Σε μια δεκαετία, θα υπερτριπλασιαστεί και θα φθάσει τα 570 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περισσότερο από 50% μεγαλύτερο από το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου σήμερα, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol (φωτογραφία) δήλωσε: «Το φυσικό αέριο είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο: «Η αγορά καθαρών τεχνολογιών πρόκειται να πολλαπλασιαστεί σε αξία την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας όλο και περισσότερο τις αγορές ορυκτών καυσίμων.

«Καθώς οι χώρες προσπαθούν να καθορίσουν το ρόλο τους στη νέα ενεργειακή οικονομία, τρεις ζωτικοί τομείς πολιτικής - η ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο - συνδέονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους.

«Ενώ αυτό αφήνει τις κυβερνήσεις μπροστά σε δύσκολες και περίπλοκες αποφάσεις, αυτή η πρωτοποριακή νέα έκθεση του ΙΕΑ παρέχει μια ισχυρή, βασισμένη σε δεδομένα βάση για τις αποφάσεις τους.

«Οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια παρουσιάζουν μια σημαντική οικονομική ευκαιρία, όπως έχουμε δείξει, και οι χώρες δικαίως επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτήν.
«Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να αναπτύξουν μέτρα που θα προωθούν επίσης τον συνεχή ανταγωνισμό, την καινοτομία και τη μείωση του κόστους, καθώς και την πρόοδο προς την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών τους στόχων».

Η αύξηση της παγκόσμιας αγοράς καθαρών τεχνολογιών συνοδεύεται από ένα κύμα ρεκόρ επενδύσεων στην κατασκευή πράσινων τεχνολογιών, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, να διατηρήσουν το οικονομικό τους πλεονέκτημα και να μειώσουν τις εκπομπές, σύμφωνα με την έκθεση.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών συγκεντρώνεται στις χώρες και τις περιφέρειες που έχουν ήδη εδραιώσει σαφή ερείσματα στον τομέα και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις θέσεις τους: Η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και όλο και περισσότερο η Ινδία.

Ωστόσο, παρά τον ισχυρό αντίκτυπο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και του διμερούς νόμου για τις υποδομές στις ΗΠΑ, του νόμου της ΕΕ για την καθαρή μηδενική βιομηχανία και του συστήματος κινήτρων που συνδέονται με την παραγωγή της Ινδίας, η Κίνα πρόκειται να παραμείνει η παγκόσμια παραγωγική δύναμη για το ορατό μέλλον, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Με τις σημερινές πολιτικές ρυθμίσεις, οι εξαγωγές καθαρής τεχνολογίας θα ξεπεράσουν τα 340 δισ. δολάρια το 2035, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στα προβλεπόμενα φέτος έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μαζί.