Αυτοκαταστροφική αποδείχθηκε η πολιτική της Κίνας σε κρίσιμους τομείς όπως τα φωτοβολταϊκά, καθώς οι κατασκευαστές περνούν μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Πιο συγκεκριμένα, η πλεονάζουσα διαθεσιμότητα προϊόντων και οι μειούμενες τιμές εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των εσόδων των κατασκευαστών ηλιακών πάνελ

Ο μεγαλύτερος παραγωγός σε παγκόσμιο επίπεδο, η Longi, ανακοίνωσε απώλειες κερδών 177 εκατομμυρίων δολαρίων για το γ’ τρίμηνο του 2024.

Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε τη χαμηλή απόδοση στην απόκλιση ανάμεσα στην αυξημένη προσφορά και τη μειωμένη ζήτηση, η οποία έχει προκαλέσει κατακόρυφη μείωση των τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η JA Solar Technology, η Tongwei, και η Trina Solar κατέγραψαν επίσης σημαντικές απώλειες. Η Jinko Solar ήταν μία από τις λίγες επιχειρήσεις που κατάφεραν να εξασφαλίσουν κέρδη. Η “μαύρη Πέμπτη” για τους κινέζους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών ακολούθησε μία σύντομη περίοδο ευφορίας λόγω της φημολογίας για επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων παραγωγής από τις κινεζικές αρχές. Για τους επικριτές της κινεζικής κυβερνητικής πολιτικής, η σημερινή κατάσταση αποτελεί απόρροια των ανεξέλεγκτων πρακτικών ντάμπινγκ που είχαν εφαρμοστεί μέχρι πρόσφατα.

Επί του παρόντος, η Κίνα κυριαρχεί στους κλάδους της πράσινης μετάβασης, όπως η ηλιακή ενέργεια, ελέγχοντας τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες σε μεγάλο βαθμό. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Πεκίνο για πρακτικές ντάμπινγκ, επιβάλλοντας δασμούς κατά των κινεζικών εισαγωγών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι Κινέζοι κατασκευαστές, δηλαδή το καθοδικό ράλι των τιμών, φαίνεται να πλήττει την Κίνα πολύ περισσότερο από τους δυτικούς δασμούς. Το λόμπι των παραγωγών φωτοβολταϊκών πάνελ ζητά επίμονα τη θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου από την κινεζική ηγεσία, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ένα κύμα πτωχεύσεων, εξαγορών, και συγχωνεύσεων μέσα στους επόμενους μήνες.