Ο τομέας της βιομηχανίας αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα ευρωπαϊκά, όσο και στα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης προσδοκιών για τη βιομηχανία στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις -12,6 μονάδες για τον Οκτώβριο, εμφανώς εξασθενημένος από τις -10,6 του Σεπτεμβρίου. Σημαντική είναι και η εξασθένηση που καταγράφεται στην Ελλάδα, πέφτοντας στις 107 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 110,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος για αυτή την απαισιοδοξία του κλάδου συνδέεται με τις αρνητικές προβλέψεις για τη ζήτηση και την παραγωγή κατά τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, οφείλει να σημειωθεί πως η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με το 2023.
Η εξέλιξη το οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ελλάδα. Πηγή: ΙΟΒΕ.
Διαφορετικές τάσεις καταγράφονται στους άλλους τομείς. Στην ΕΕ, ο δείκτης προσδοκιών για τις κατασκευές βελτιώθηκε ελαφρώς από τις -7,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις -7 μονάδες τον Οκτώβριο, ο δείκτης προσδοκιών για το λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε στις -5,4 μονάδες για τον Οκτώβριο έναντι -6,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο, και ο δείκτης των υπηρεσιών σημειώθηκε μία μικρή άνοδος από τις +6,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις +6,9 μονάδες τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, οι κατασκευές ενισχύθηκαν από το 143,6 του Σεπτεμβρίου στο 145,9 του Οκτωβρίου, το λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε από 97,5 τον Σεπτέμβριο σε 98,3 τον Οκτώβριο, και οι υπηρεσίες κατέγραψαν άνοδο από το 111,3 του Σεπτεμβρίου στο 112,2 τον Οκτώβριο. Καθίσταται εμφανές, λοιπόν, πως ο κλάδος των υπηρεσιών συνεχίζει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία.
Οι επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθούν κρίσιμες για τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς αφενός οι αγορές θα απορροφήσουν το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, και αφετέρου οι γεωπολιτικές εντάσεις θα δείξουν την ασφάλεια των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων. Από την άλλη, το εορταστικό διάστημα που ακολουθεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές μπορεί να σημάνει αυξημένη κατανάλωση.