Μετά τη Ζημιές σε Υποθαλάσσια Καλώδια, Πέντε Έθνη Προειδοποιούν για Ρωσικό Υβριδικό Πόλεμο

Μετά τη Ζημιές σε Υποθαλάσσια Καλώδια, Πέντε Έθνη Προειδοποιούν για Ρωσικό Υβριδικό Πόλεμο
energia.gr
Τετ, 20 Νοεμβρίου 2024 - 12:50

Την Τρίτη, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκοπή δύο υποθαλάσσιων καλωδίων της Βαλτικής σε πιθανή σκόπιμη επίθεση, πέντε ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν τις ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντός της ΕΕ. Το μήνυμα απευθυνόταν σε μια ευρεία, συνεχιζόμενη εκστρατεία ρωσικών επιχειρήσεων σαμποτάζ κατά των συμμάχων της Ουκρανίας. «Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. 

Οι κλιμακούμενες υβριδικές δραστηριότητες της Μόσχας κατά των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι επίσης πρωτοφανείς ως προς την ποικιλία και την κλίμακά τους, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας σε ανακοίνωσή τους μετά από συνάντηση στη Βαρσοβία. «Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι με τους Ευρωπαίους και διατλαντικούς εταίρους μας για να σκεφτούμε και να δράσουμε με μεγάλη σκέψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Τα δύο υποθαλάσσια καλώδια κόπηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διαδοχικά περιστατικά. Την Κυριακή το πρωί στις 0800, μια υποθαλάσσια σύνδεση οπτικών ινών μεταξύ της Λιθουανίας και του στρατηγικού νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω φυσικής βλάβης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το καλώδιο C-Lion1 μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας διακόπηκε επίσης. Σύμφωνα με την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Φινλανδίας, Cinia, η γραμμή ενδέχεται να έχει κοπεί από «εξωτερική δύναμη».

Ο Carl-Oskar Bohlin, υπουργός πολιτικής άμυνας της Σουηδίας, δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρχαν αξιοσημείωτες κινήσεις πλοίων κοντά στα σημεία ζημιών των καλωδίων κατά τη διάρκεια των διακοπών. Χωρίς να προσδιορίσει τα πλοία, είπε ότι «φυσικά το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτό στο πλαίσιο της σοβαρής κατάστασης ασφαλείας».

Οι αναλυτές πληροφοριών εντόπισαν ένα πιθανό ύποπτο πλοίο, το φορτηγό πλοίο Yi Peng 3, το οποίο παρουσίασε ασυνήθιστες αλλαγές πορείας και ταχύτητας ενώ βρισκόταν σε ταξίδι από την Αγία Πετρούπολη. Το πλοίο αναχαιτίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας και από την Τρίτη βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Kattegat.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας υποψιάζονται ότι οι διακοπές των καλωδίων ήταν πράξεις δολιοφθοράς, και αν και δεν έχουν εντοπίσει τον ένοχο, η Ρωσία βρίσκεται ψηλά στη λίστα: έχει ισχυρό κίνητρο λόγω της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία, πρόσφατο ιστορικό μυστικών επιθέσεων σε στόχους της ΕΕ και καλά αναπτυγμένες τεχνικές δυνατότητες για τον πόλεμο στον βυθό.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια αυτά υπέστησαν τυχαία ζημιά. Και δεν θέλω να πιστέψω στις εκδοχές ότι φταίνε οι άγκυρες», δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος το έκανε αυτό, ότι πρόκειται για υβριδική ενέργεια. Και πρέπει επίσης να υποθέσουμε, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε, ότι πρόκειται για σαμποτάζ».

Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Μπρέκελμανς πλησίασε στο να κατονομάσει τη Ρωσία ως κύριο ύποπτο. «Βλέπουμε αυξανόμενη δραστηριότητα κυρίως της Ρωσίας στις θάλασσές μας, με στόχο την κατασκοπεία και ενδεχομένως ακόμη και το σαμποτάζ των ζωτικών μας υποδομών», σημείωσε σε σχόλιά του στον ολλανδικό Τύπο την Τρίτη.

Το τελευταίο μεγάλο περιστατικό υποθαλάσσιας υποδομής στη Βαλτική σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και αποδόθηκε σε ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το NewNew Polar Bear. Καθώς το πλοίο διέσχιζε τη βορειοανατολική Βαλτική Θάλασσα με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη, ακολούθησε μια άγκυρα κατά μήκος του πυθμένα για εκατοντάδες ναυτικά μίλια, προκαλώντας ρήξη στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector και κόβοντας δύο καλώδια οπτικών ινών.

Μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση στο σύστημα του αγωγού Nord Stream το 2022 δεν έχει διαλευκανθεί επισήμως, αλλά πολλαπλές έρευνες υποδεικνύουν ουκρανικούς παράγοντες, ενδεχομένως με κυβερνητική υποστήριξη.