Πρωτοπόρος η Ελλάδα στην Ενεργειακή Μετάβαση

Πρωτοπόρος η Ελλάδα στην Ενεργειακή Μετάβαση
του Μαρίνου Γιαννόπουλου*
Δευ, 18 Νοεμβρίου 2024 - 18:02

Η Ελλάδα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους στον τομέα της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθιστώντας τη χώρα πρωτοπόρο στην πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη. Μετά την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας και υψηλής ανάπτυξης (4η στην Ευρωζώνη το 2023) και την ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Ελλάδα προωθεί στρατηγικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για βιώσιμες μορφές ενέργειας το 2024

Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2023-2030 στοχεύει στον διπλασιασμό της ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030, δρομολογώντας επενδύσεις 28 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις ενέργειας και αναπτύσσοντας υπεράκτια αιολικά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας 1 GW έως το 2024. Παράλληλα προωθείται το πλαίσιο για διμερείς Πράσινες Συμβάσεις Αγοράς Ενέργειας (PPAs), καθώς και υποδομές πράσινου υδρογόνου, που θα μετατρέψουν τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Η κυβέρνηση εστιάζει ιδιαίτερα στην επέκταση των ενεργειακών διασυνδέσεων, εντός και εκτός συνόρων, ώστε να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Τα εν λόγω έργα είναι μέρος της πρωτοβουλίας «Projects of Common Interest» (PCI) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στη διασύνδεση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής της αγοράς προσελκύοντας επενδύσεις για διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και εξασφαλίζοντας σταθερότητα στο ενεργειακό της δίκτυο.

Η Ελλάδα προχωρεί δυναμικά στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και, με το κανονιστικό πλαίσιο του 2022, ενισχύει την αποθήκευση ενέργειας για σταθερότητα στο δίκτυο και αποδοτική διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η δημοπράτηση για εγκατεστημένη ισχύ 1 GW αποθήκευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς στόχους για εκσυγχρονισμό των δικτύων. Παράλληλα θεσπίζεται πλαίσιο για διμερείς Πράσινες Συμβάσεις Αγοράς Ενέργειας (PPAs), επιτρέποντας άμεσες συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μεγάλων καταναλωτών που εξασφαλίζουν σταθερά έσοδα στους παραγωγούς ΑΠΕ και μειώνουν το ενεργειακό κόστος και το αποτύπωμα άνθρακα των καταναλωτών.

Επιπλέον, το πρόγραμμα για υποδομές πράσινου υδρογόνου εδραιώνει την Ελλάδα ως στρατηγικό παράγοντα στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων καυσίμων. Η πλούσια ηλιακή και αιολική ενέργεια της χώρας παρέχει ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ η κυβερνητική υποστήριξη νέων επενδύσεων προωθεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο καθαρής ενέργειας για την Ευρώπη και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Στην COP29 η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη σε ανώτατο επίπεδο, προβάλλει το όραμά της για μείωση των εκπομπών άνθρακα και υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας. Μέσω των πρωτοβουλιών της Enterprise Greece η χώρα αναδεικνύει τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας τον στρατηγικό της ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

*Ο δρ Μαρίνος Γιαννόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")